Prima pagină » Știri » Medicul Mihai Craiu, despre efectele pandemiei în rândul minorilor: „În SUA, copiii reprezintă mai mult de un sfert din cazuri. Spre asta ne îndreptăm”

Medicul Mihai Craiu, despre efectele pandemiei în rândul minorilor: „În SUA, copiii reprezintă mai mult de un sfert din cazuri. Spre asta ne îndreptăm”

Medicul Mihai Craiu, despre efectele pandemiei în rândul minorilor: „În SUA, copiii reprezintă mai mult de un sfert din cazuri. Spre asta ne îndreptăm”

Medicul pediatru Mihai Craiu opinează că, în baza datelor din SUA, România se poate aștepta ca numărul cazurilor de copii infectați cu COVID-19 să depășească un sfert din numărul total și să se înregistreze și cazuri de unul sau două decese în rândul copiilor care fac sindrom multisistemic inflamator (PIMS) ca urmare a îmbolnăvirilor.

În cadrul unei dezbateri organizate de organizația „Salvați Copiii”, Mihai Craiu alături de mai mulți medici au detaliat și care sunt copiii cu risc ridicat de complicații sau internare la Terapie Intensivă.

Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu, a explicat însă că rareori la copii se înregistrează forme grave de boală.

Cum evoluează infecția cu COVID la copii

„Infecția cu COVID la copil evoluează rareori cu forme semnificative de boală, din datele Academiei Americane de Pediatrie, doar 2% dintre cei infectați ajung să aibă nevoie de asistență spitalicească, și cifrele românești nu sunt nici ele foarte departe. Nu e o catastrofă extraordinar de mare maladia la copil. De ce? Pentru că știm din două articole din Nature și Science că un copil în fața virusului Sars-Cov2 folosește imunitatea înnăscută, de aceea are mult mai puțin sindrom inflamator în partea a doua bolii.
Cum a schimbat valul 4 datele problemei? Prin gradul de contagiozitate foarte mare. În SUA, există o creștere timp de 10 săptămâni consecutive, cu o creștere de 30 de ori a numărului de cazuri, astfel încât, din cazurile nou raportate, copiii au ajuns să reprezinte mai mult de un sfert. Deci către asta ne îndreptăm și noi. Și care este efectul? Efectul este că la sfârșit de august s-au umplut secțiile normale, apoi în septembrie cele de ATI”, a afirmat medicul.

„Istoria ne învață să ne așteptăm la ce este mai rău”

Medicul Alexandrul Ulici, managerul Spitalului de Pediatrie „Grigore Alexandrescu” din București, a afirmat, în cadrul aceleiași dezbateri, că numărul de copii infectați va crește și că cifrele în România nu se potrivesc cu cele din SUA și Europa de Vest.

„Confirm cele spuse, într-adevăr ne confruntăm cu situații grave la sugari cu COVID. Din păcate cred că cifrele acestea nu or să se potrivească la noi. Problema este că aceste cifre nu se vor potrivi cu cifrele dela noi, va fi patologie diferită, nu pot să garantez ca mai gravă pentru ca sunt diferențe majore. Într-un fel este hrănit un copil în SUA și Europa de vest și într-un fel la noi. Ne confruntăm cu copii care vin la 14 ani prima oară la un consult medical. Istoria ne învață să ne așteptăm la ce este mai rău.
Eu cred că o să crească numărul de cazuri la copii, o să fie din ce în ce mai multe mai ales ca este o vânătoare de vrăjitoare cand vorbim de vaccin, a ajuns să fie o rușine în România sa spui că ești vaccinat, imediat ți se spune că nu știi nimic, cineva care a luat 4 la biologie. Cazurile cele mai grave au fost la aceste cazuri de comorbidități,” a declarat Ulici.

„Referitor de exemple, comorbidități însemnau două infecții (în același timp – n.r.), iar ca exemple – ultimele cazuri, singurul deces a fost un pacient cu insuficiență renală cronică, un alt pacient avem cu neuroblastom, am mai avut un copil subnutriți. Niciun copil perfect sănătos nu a atins secția ATI în această perioadă”, a explicat Dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și