Prima pagină » Știri » Cât de eficiente sunt măştile de protecţie împotriva tulpinii Omicron? Experimentul medicului Mihail Pautov

Cât de eficiente sunt măştile de protecţie împotriva tulpinii Omicron? Experimentul medicului Mihail Pautov

Cât de eficiente sunt măştile de protecţie împotriva tulpinii Omicron? Experimentul medicului Mihail Pautov

Dr. Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni şi asistent de cercetare, a desfășurat un experiment pentru a testa cât de eficiente sunt măștile de protecție, folosind un vaporizator fără nicotină.

În experimentul său, medicul a dovedit că măștile pot opri într-o proporție importantă aerosolii, element cheie în infectarea cu COVID-19.

„În cazul de faţă, persoana infectată nu poartă nicio mască şi vedem cum aerosolii se duc drept în faţa celui cu care vorbeşte. Dacă punem o mască textilă, din material, vedem că aceşti aerosoli trec, sunt oprite picăturile mari, dar aerosolii mici vor trece prin această mască”, explică dr. Mihai Pautov.

În clipul postat pe YouTube, medicul a testat şi măştile chirurgicale şi cele FFP2.

„Dacă purtăm o mască chirurgicală vedem că aceşti aerosoli nu se duc direct în faţa persoanei cu care vorbim, dar vor trece prin marginile acestei măşti. Şi, practic, vor umple camera în care stăm cu aceşti aerosoli. În cazul măştii FFP2, dacă am purta-o corect, nu am vedea aceşti aerosoli care trec pe lângă mască. Însă, măştile pe care le purtăm acum în România, acestea FFP2, au acele elastice foarte subţirele şi nu pot ţine masca foarte strânsă pe faţă. Aduceţi-vă aminte de acele poze cu medici care purtau, la începutul pandemiei, măşti FFP2, şi care ne arătau poze cu acele leziuni pe toată faţa făcute din cauza presiunii cu care masca apasă”, mai arată dr. Mihai Pautov.

În final, acesta a îndeamnat oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și