Prima pagină » Știri » Medicul Musta, despre pacienții Covid de 40-50 de ani, care au decedat, deși nu aveau comorbidități: Au în comun două elemente

Medicul Musta, despre pacienții Covid de 40-50 de ani, care au decedat, deși nu aveau comorbidități: Au în comun două elemente

Medicul Musta, despre pacienții Covid de 40-50 de ani, care au decedat, deși nu aveau comorbidități: Au în comun două elemente

Medicul de la Timișoara Virgil Musta a remarcat două elemente comune ale pacienților Covid, fără comorbidități, care au decedat. Analizând 5 cazuri de pacienți cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, care au decedat, deși nu aveau comorbidități, Musta a constatat că toți veniseră târziu la spital și erau anxioși, sau depresivi.

Două elemente commune a regăsit medicul Musta în rândul a cinci pacienți decedați din cauz acoronavirusului, deși nu aveau comorbidități:

„Primul a fost că au venit târziu la spital. Toţi veniseră după o săptămână în care starea generală a fost bună şi au venit în momentul în care s-a agravat starea de sănătate. Se ştie că în a cincea – a şaptea zi există riscul de agravare bruscă a stării de sănătate”, a precizat medicul Musta pentru Adevărul.

Al doilea element comun pe care l-a observat medicul Musta, în urma consultărilor, a fost faptul că cei cinci pacienți fără coborbidități erau fie anxioși, fie depresivi.

Virgil Musta: Sunt lucruri care nu au cum să nu te marcheze şi să nu te frământe, să nu stai să te gândeşti ce mai poţi face pentru aceşti pacienţi

„Se ştie că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii. De aceea, pe sistemul acesta funcţionează şi placebo. Se ştie că în bolile infecţioase, dar nu numai, pacienţii care sunt optimişti şi au o gândire pozitivă au evoluţie mai bună. În lume, sunt câteva studii în care evaluează pacienţii şi îi tratează cu anxiolitice sau antidepresive”, a compeltat medicul.

„Te marchează atunci când ai avut o cunoştinţă tânără, care nu a avut comorbidităţi şi în trei zile a murit pentru că a făcut o formă fulminantă de boală şi nu ai avut ce să faci. Stai şi te gândeşti dacă ai făcut tot posibilul ca să salvezi acea viaţă. Sunt lucruri care nu au cum să nu te marcheze şi să nu te frământe, să nu stai să te gândeşti ce mai poţi face pentru aceşti pacienţi“, a declarat medicul Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

 

Autor

Citește și