Medicul Musta: Sunt pacienți care vin să ne anunțe, de parcă ne-ar face în ciudă, că ei sunt covid-pozitiv și că nu se internează în spital
Capacitatea Spitalului Victor Babeș din Timișoara a ajuns la limită, o spune managerul acestuia, medicul Virgil Musta, care precizează că de la 5 bolnavi noi cu coronavirus pe zi, s-a ajuns la un număr de 15 noi internați.
Medicul de la Timișoara precizează că există tot felul de comportamente în rândul bolnavilor de Covid-19. Dr. Musta amintește de cazurile bolnavilor care vin la spital pentru a anunța că au Covid i semnează declarația pe propria răspundere prin care își asumă că situația s-ar putea agrava dacă stau la domiciliu.
De o săptămână jumătate au început să vină cazuri noi, astfel încât numărul lor a crescut în fiecare zi. În ultimele zile am avut 15-16 pacienți noi pe zi, capacitatea acestui spital a ajuns la limită. În două-trei zile va trebui să ne reorganizăm, din nou, să închidem parte din secția de non-covid și să o transformăm din nou în secție covid”, a spus managerul Spitalului „Victor Babeș”.
Virgil Musta: Au început să ne amenințe că ne dau în judecată dacă vrem să-i transferăm într-un spital suport
Medicul precizează că sunt persoane care vin să spună că au Covid și pleacă:
„Sunt unii care pur și simplu vin, ne anunță că sunt cu covid și pleacă. Au apărut câteva focare în oraș și se acționează foarte energic pentru izolarea acestor focare, pentru că, dacă se vor extinde, va fi o problemă în zonă. Dacă se pot izola și opri avem speranța că împreună cu populația vom putea ține sub control această pandemie. Situația de la noi încă nici nu e așa de tristă, din câte știu, Brașovul e depășit, Bucureștiul e mai la limită decât noi, Suceava, Iașul, Argeșul sunt zone unde cazurile chiar sunt alarmante și capacitatea spitalelor este depășită, de aceea în următoarea etapă probabil ar trebui să intre în acțiune spitalele suport și, dacă și capacitatea lor e depășită, vom avea o mare problemă”, a declarat dr. Virgil Musta.
Bolnavii de Covid nu mai ascultă sfaturile cadrelor medicale, spune dr. Musta.
„Dacă până acum oamenii ascultau sfaturile noastre, au început să vină să ne solicite tratamentele la comandă, au început să ne amenințe că ne dau în judecată dacă vrem să-i transferăm într-un spital suport, pentru că spitalul nostru e prea plin, sunt comportamente care sunt greu de suportat, care denotă o lipsă de respect față de cadrele medicale. Au fost pacienți care au refuzat tratamentul, pacienți care doresc să plece și, mai nou, sunt pacienți vin să ne anunțe, de parcă ne-ar face în ciudă, că ei sunt covid-pozitiv și că ei nu se internează în spital. Nici nu știu de ce mai vin să ne înștiințeze că sunt pozitiv. Vin cu hârtia de la laborator, spunând că ‘și eu sunt pozitiv’ și pleacă”, a povestit medicul.