Medicul Radu Țincu, despre incendiul de la spitalul din Ploiești: „Scade şi mai mult încrederea în sistem”
Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca, a vorbit despre incendiul de la spitalul din Ploieşti. El spune că aceste tragedii nu fac decât să scadă şi mai multe încrederea în sistem.
Medicul spune că românii văd la televizor cum ard spitalele şi îşi pierd încrederea în sistemul medical. Este o problemă de încredere care trebuie să fie rezolvată de către autorităţi, consideră el.
Referitor la pacienții care au fost transferaţi din spitalul care a luat foc, ei trebuie să fie monitorizaţi şi evaluaţi în continuare, atât din perspectiva evoluţiei COVID, cât şi a expunerii la fum. Deconectarea chiar şi pentru o scurtă perioada de timp de la sistemele de ventilaţie poate să le pună viaţă în pericol, avertizează Ţincu.
La incidente asemănătoare, starea de sănătate a unor pacienţi transferaţi s-a deteriorat pentru că transferul nu se realizează în condiţii normale, mai explică medicul Ţincu. În plus, pacienţii care supravieţuiesc pot suferi traume psihice
Un incendiu a izbucnit, joi dimineață, la spitalul suport COVID Movila Vulpii din Ploiești. La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roșu Județean, apelul la 112 fiind primit la ora 04.15. Din nefericire, doi pacienți, de 74 și 75 de ani, nu au mai putut fi salvați. O asistentă medicală, în vârstă de 51 de ani, care a suferit arsuri pe 20% din corp a fost transportată la Spitalul Floreasca din Capitală.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Bogdan Nica, a declarat că incendiul s-ar fi putut declanșa din cauza unei scântei, iar unul dintre bolnavi era foarte agitat și din această cauză patul a fost mișcat, potrivit Digi24.
Declarațiile directorului spitalului:
„Cu firmă autorizată, în loc să se trateze pacienții bolnavi de Covid cu oxigen pe butelie, se tratează cu oxigen din stocator cu oxigen lichid și pe rampe de oxigen. Inclusiv în camera respectivă. Nu de la instalația de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecțiune fie la un aparat, la un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mișcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mișcat patul și probabil s-a produ o scânteie. O scânteie între pat și tarchet, se întâmplă.
Erau doi bolnavi cu C-PAP acolo, cantitate mare de oxigen. E un risc asumat când tratezi cu cantități mari de oxigen, orice mică scânteie, sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul.
Infirmiera a fost rănită în timp ce încerca să-i repună masca bolnavului care era foarte agitat. Atunci s-a mișcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul și apoi au intervenit cu extinctoare în salon, a venit și ISU în zece minute și incendiul s-a stins în trei minute.