Medicul Radu Țincu, despre pacienții transferați de la „Matei Balș”: Unele persoane ar fi putut suferi arsuri ale căilor aeriene superioare! Unul dintre pacienți a necesitat intubație și ventilație mecanică
Medicul primar toxicolog la secţia de ATI a Spitalului Floreasca Radu Țincu a oferit detalii în cursul dimineții de vineri, 29 ianuarie, despre starea pacienților afectați de incendiul care a avut loc la Institutul „Matei Balș” din Capitală.
Medicul a precizat în cadrul unei intervenții la B1TV faptul că unitățile spitalicești din Capitală s-au pregătit pentru primirea pacienților sosiți de la „Matei Balș”, imediat ce s-a dat alarma. De asemenea, acesta a explicat că, deși pacienții transferați au fost decuplați pentru o scurtă perioadă de la aparatele de oxigen, nu au avut de suferit din această cauză.
Radu Țincu: Pacienții au fost decuplați de la oxigen pentru o perioadă scurtă
„Informații despre starea pacienților o sa puteți obține de la purtătorul de cuvânt al spitalului. Ce trebuie să vedem este că acești pacienți aveau o boală respiratorie, erau dependenți de oxigen și peste această problemă a survenit un incendiu, cu expunere la monoxid fum și produși de ardere. Pacienții au fost evacuați și decuplați de la oxigen pentru o perioadă scurtă, pentru că nu se putea realiza transportul în alte condiții. Ceea ce este importanta este că au fost preluați în cel mai scurt timp de spitalele din București. La ora 5:15 toate spitalele din București au primit informarea și s-au refăcut toate circuitele, s-au pus la dispoziție saloane și pacienții care au putut fi mutați, au fost mutați, astfel încât acești pacienți să fie imediat transferați pentru ca avea nevoie de oxigen, iar oxigenoterapia pentru un pacient cu COVID-19 este un element critic și lipsa poate să-i pună viața în pericol. Înțeleg că nu au fost probleme în timpul transportului”, a declarat medicul.
Un pacient transferat la Spitalul Universitar a avut nevoie de intubație și ventilație mecanică
De asemenea, acesta a explicat că există posibilitatea ca unii pacienți care s-au aflat în proximitatea incendiului să fi suferit arsuri pe căile aeriene superioare din cauza fumului dens și a fierbințelii.
„Pacienții au fost transferați în siguranță, în primă instanță, în Camera de Gardă a Institutului Matei Balș și în alte pavilioane ale spitalului, însă intoxicația cu fum și monoxid de carbon, înțelegem că acolo a fost flacără deschisă. O parte din cei care au fost în imediata apropiere au putut suferi arsuri ale căilor respiratorii aeriene superioare, o complicație severă a incendiilor. Există un astfel de caz la Spitalul Universitar care a necesitat intubație și ventilație mecanică, tocmai din cauza arsurilor de căi aeriene superioare”, a explicat medicul Radu Țincu.
În urma incendiului care a avut loc în cursul dimineții de vineri, 29 ianuarie, la Institutul „Matei Balș” din Capitală cinci persoane și-au pierdut viața.