Medicul Radu Țincu, după reținerea a două persoane în cazul tragediei de la „Victor Babeș”: Trebuie verificat dacă oamenii aveau pregătirea necesară să folosească echipamentele
Medicul primar ATI la Spitalul „Floreasca” din Capitală Radu Țincu a declarat miercuri, după ce două persoane au fost reținute în cazul tragediei de la Spitalul „Victor Babeș”, faptul că un aspect important este pregătirea celor doi reținuți – trebuie să se stabilească dacă erau sau nu instruiți cum să manipuleze echipamentele.
Avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru GÂNDUL.RO faptul că în cazul tragediei de la Spitalul „Victor Babeș” din 12 aprilie, unde trei paciente cu COVID-19 au murit, după o defecțiune la instalația de oxigen, au fost reținute două persoane, respectiv șeful serviciului tehnic și unul dintre instalatorii unității medicale, care sunt acuzate de ucidere din culpă.
Medicul Radu Țincu atrage atenția asupra unui aspect important în anchetă – respectiv pregătirea tehnică a celor două persoane care au fost reținute în ceea ce privește folosirea echipamentelor din TIR-ul ATI, respectiv ventilatoarele și sistemul de oxigen.
„Trebuie văzut dacă aveau făcute instructajele necesare”
„Este important să identificăm ce a determinat tragedia pentru ca lucrurile să fie corectate. O eroare umană poate apărea oriunde în lume, dar poate fi prevenită dacă oamenii au pregătirea necesară pentru a manipula astfel de echipamente care au impact important asupra vieții oamenilor.
Fiind o eroare umană, se discută de responsabilitatea directă a celor care au greșit, dar trebuie văzut și dacă aveau dreptul să le manipuleze, dacă aveau instructajele necesare pentru a ști cu exactitate cum să utilizeze echipamentele.
Alarmele de la acel moment au spus că a fost o presiune foarte ridicată, înțeleg, din declarațiile anchetatorilor, că a fost o greșeală de manipulare. Trebuie văzut dacă nu putea fi limitată, există niște senzori care limitează această presiune”, a declarat Radu Țincu potrivit Antena 3.
„Trebuie văzută și evaluarea tehnică a echipamentului”
De asemenea, acesta a susținut că „toate echipamentele moderne medicale au tot felul de setări astfel încât să prevină erorile umane, sunt atât de performante încât au tot felul de sisteme de protecție”.
„Trebuie văzută și evaluarea tehnică a echipamentului. De aparatura și infrastructura tehnică a unui spital nu se ocupă cadrele medicale. Când se blochează 8 ventilatoare mecanice, durează undeva la 15-20 de minute să fie repornite. Cadrele medicale de acolo au acordat primul ajutor când aparatele nu au mai funcționat”, a mai susținut medicul.
Avocatul Adrian Cuculis a precizat pentru GÂNDUL.RO că persoanele reținute au declarat în fața anchetatorilor că de la început au existat presiuni din partea unor generali pentru a pune în funcțiune TIR-ul ATI, cu toate că la acel moment nu era angajat un inginer. Rolul de inginer ar fi fost substituit șefului serviciului tehnic, care nu era însă inginer.
În urma tragediei care a avut loc pe 12 aprilie, trei persoane și-au pierdut viața. Cele trei paciente aveau 66, 74, și respectiv 84 de ani, iar decesele au survenit în intervalul 17:30 – 18:10. Medicii legiști au stabilit că cele trei paciente au murit din cauza insuficienței respiratorii acute, ca urmare a privării de oxigen timp îndelungat.
CITEȘTE ȘI