Medicul Valeriu Gheorghiță: „Femeia care a avut reacția de tip anafilactic după vaccinare va fi externată. Astfel de reacții sunt extrem de rare”
Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, femeia din județul Olt care a avut o reacție adversă de tip anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca este în stare generală foarte bună și va fi externată.
„S-a intervenit rapid, în șapte minute pacienta era cu starea mult ameliorată”
Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, în cazul femeii care a suferit o reacție adversă gravă la vaccinare, medicii au intervenit rapid, în șapte minute pacienta fiind cu starea mult îmbunătățită.
Medicul mai spune că reacția anafilactică este extrem de rară, fiind vorba de o frecvență de 2,5 până la 5 cazuri la un milion de doze administrate.
Acesta a mai precizat că femeia nu știa că are reacții alergice anterioare.
„S-a intervenit rapid, în șapte minute pacienta era cu starea mult ameliorată. Femeia a fost dusă cu ajutorul echipajului medical de urgență, pentru monitorizare, în spitalul din Slatina, unde acum este în stare generală foarte bună. Urmează să fie externată.
De menționat că nu se cunoștea cu reacții alergice în antecedente persoana respectivă.
Și la debutul campaniei de vaccinare, în Marea Britanie, în primele zile au fost două cazuri de reacție anafilactică la persoane care aveau în antecedente istoric de șoc anafilactic.
Reacția anafilactică este extrem de rară, vorbim de o frecvență de 2,5 până la 5 cazuri la un milion de doze administrate”, a spus medicul.
Timpul de intervenție, cel mai important
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că dacă medicii intervin la timp, evoluția după o astfel de reacție este de cele mai multe ori favorabilă.
„Deși este o reacție severă, odată ce e recunoscută la timp și se intervine corect din punct de vedere medical, evoluția este favorabilă. Nu au fost înregistrate la nivel mondial decese în urma acestui tip de reacție alergică severă”, a declarat Gheorghiță.