Medicul Virgil Musta, apel pentru cei care s-au vindecat de coronavirus. Foștii pacienți se tem că vor rămâne „fără anticorpi”
Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, face apel la persoanele care s-au vindecat de Covid-19 și au dobândit anticorpi să doneze plasmă pentru cei aflați în suferință.
Tratamentul cu plasmă de la pacienţii infectaţi cu coronavirus a avut rezultate foarte bune, scrie Mediafax. Un studiu realizat în SUA relevă că administrarea de plasmă reduce mortalitatea cu 57% faţă de cei care nu primesc acest tratament.
În țara noastră, din păcate, este greu să găseşti donatori. Cauzele sunt multiple. Specialistul în sănătate Florin Hozoc declară că la nivelul ţării există o metodologie destul de restrictivă. Mai există şi o teamă a pacienţilor că ar putea rămâne fără anticorpi, lucru care nu este posibil în realitate.
În urmă cu o săptămână, în București, erau doar 124 de persoane care au ales să doneze. Sunt însă şi cazuri demne de scos în faţă. Mircea este medicul care a fost infectat şi a ales să doneze ca să salveze alte vieţi.
„Două persoane au donat și ele”
„Cât am stat internat în spital am încercat să le ofer informaţii celor care nu sunt cadre medicale despre utilitatea donării şi cât de folositoare este în anumite cazuri severe. Două persoane cu care am fost internat în acelaşi salon au donat şi ele”, a spus Mircea Alexandru Grigorescu.
Musta face apel la persoanele care s-au vindecat de noul coronavirus şi au dobândit anticorpi să doneze plasmă. Este de părere că un astfel de tratament a dat rezultate foarte bune.
Apelul lui Musta, pentru plasma care face diferența dintre viață și moarte
„Aş face un apel persoanelor care au fost internate la noi şi au fost infectate ca să meargă la Centrul de sânge să doneze sânge pentru a se prepara plasma necesară supravieţuirii altor pacienţi”, este apelul medicului Virgil Musta.
„Administrarea de plasmă convalescentă oferă un rezultat foarte bun în sensul că reduce mortalitatea cu 57% faţă de pacienţii care nu primesc plasmă. Un astfel de rezultat care este anunţat prin acest studiu de către medicii americani este o fundamentare ştiinţifică a utilizării plasmei. (…)
Se introduc în organism anticorpi specifici anti SARS-CoV-2 care ajută la neutralizarea virusului, opreşte practic înmulţirea virusului în organismul bolnav,” a explicat lorin Hozoc, specialist în sănătate.