Medierea, pas obligatoriu înainte de proces, de la 1 august

Medierea, pas obligatoriu înainte de proces, de la 1 august
Publicat: 30/07/2013, 17:10
Actualizat: 19/10/2018, 18:57

Ședințele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii, de la 1 august, înainte de tranșarea unei dispute în instanță, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorțurile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor și unele acțiuni penale.

Începând cu 1 august, o parte din acțiunile civile și penale vor fi respinse de către instanțele de judecată dacă părțile nu vor trece, înainte de începerea procesului, printr-o ședință obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.

Potrivit articolului 2 alineatul 1 indice 2 al Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificările și completările ulterioare, „instanța va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligației de a participa la ședința de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanșarea procesului până la termenul dat de instanță în acest scop”, pentru unele litigii.

Totodată, conform Ordonanței de Urgență nr. 4/2013, aceste prevederi se aplică numai proceselor începute după data de 1 august 2013.

Ședința de informare în care mediatorul le explică părților avantajele medierii este gratuită, însă procedura de mediere este taxată de către mediatori. Tarifele practicate diferă în funcție de natura și complexitatea litigiului.

Procedura de informare privind medierea nu poate depăși 15 zile.

Dovada participării la ședința de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator, în timp ce, dacă una dintre părți refuză în scris participarea la ședința de informare, nu răspunde invitației sau nu se prezintă la data fixată pentru ședința de informare, se întocmește un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instanței.

„Dacă în urma ședinței de informare părțile sunt de acord să soluționeze litigiul prin mediere, se va încheia un contract de mediere și se va stabili o dată la care va avea loc ședința de mediere. În unele cazuri, pentru soluționarea litigiului, pot avea loc mai multe ședințe, discuțiile mediatorului putându-se desfășura și cu fiecare parte în sesiuni separate. Dacă părțile se înțeleg asupre rezolvării litigiului, se încheie un acord de mediere, care va fi înaintat instanței de judecată, pentru încuviințare. Instanța de judecată va pronunța o hotărâre judecătorească, numită «de expedient», care va consfinți înțelegerea părților concretizată în acordul de mediere”, explică avocatul Roxana Horga, mediator autorizat.

Potrivit mediatorului Gabriela Gyongy Mihuț, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, medierea poate dura între două și șase săptămâni, în funcție de complexitatea cauzei și de sediul părților. Ea mai arată că la această perioadă se adaugă între trei zile și două săptămâni, pentru validarea hotărârii.

Potrivit articolului 60 indice 1 din Legea 192/2006, cu modificările și completările ulterioare, părțile sau partea interesată trebuie să facă dovada că au participat la ședința de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protecției consumatorilor; în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, grănițuirea, strămutarea de hotare, precum și în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate; în cazurile de malpraxis, în litigiile de muncă, în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepția litigiilor în care s-a pronunțat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvență, a acțiunilor referitoare la registrul comerțului și a cazurilor în care părțile aleg să recurgă la alte proceduri prevăzute de lege.

De asemenea, în materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul „infracțiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părților înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima își exprimă consimțământul de a participa la ședința de informare împreună cu făptuitorul”.

Printre infracțiunile care pot ajunge la mediere se numără, astfel, lovirea, amenințarea, dar și violul.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere consideră că, după 1 august, „apetitul” pentru mediere va fi în creștere. „Noua creștere substanțială a taxelor de timbru, precum și termenele îndelungate în instanțe fac ca apetitul justițiabililor pentru mediere să crească (…) În plus, clienții care participă la mediere economisesc până la 90-95% din costurile unui proces”, a arătat Gabriela Gyongy Mihuț.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?