Prima pagină » Știri » Mediul online, un adevărat pericol! Peste jumătate din tinere au fost abuzate. Un nou studiu prezintă cifre îngrijorătoare

Mediul online, un adevărat pericol! Peste jumătate din tinere au fost abuzate. Un nou studiu prezintă cifre îngrijorătoare

Mediul online, un adevărat pericol! Peste jumătate din tinere au fost abuzate. Un nou studiu prezintă cifre îngrijorătoare

Aproape 60% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani au fost victime ale hărțuirii și abuzului online, iar 39% dintre respondenți au declarat că au fost amenințați cu violența sexuală în timp ce erau online, se arată într-un studiu publicat săptămâna aceasta.

Plan International, un grup de advocacy pentru drepturile copiilor și egalitatea de gen, a publicat săptămâna aceasta rezultatele unui studiu privind hărțuirea online, despre care se spune că este cel mai mare studiu realizat.

Peste jumătate din tinere, abuzate în mediul online

Dintre respondenții care au fost abuzați online, aproape 60% au spus că la adresa lor a fost folosit un limbaj insultător, urmat de umilințe care îi vizau (41%), body shaming (n.r. insultați cu privire la corpul lor) (39%) și amenințări de violență sexuală (39%), notează Forbes.

Mai mult de jumătate dintre respondenții din comunitatea LGBTQ + au declarat că au fost hărțuiți pentru orientarea lor sexuală sau identitatea de gen și aproape 40% care fac parte dintr-o minoritate etnică s-au confruntat cu atacuri asupra etniei sau rasei lor, potrivit Plan International.

Facebook, platforma „preferată” a abuzatorilor

Respondenții au declarat că Facebook este principala platformă în care au loc atacurile – 39% au declarat că s-au confruntat cu abuzuri, următoarele platforme sunt Instagram (23%), WhatsApp (14%), Snapchat (10%), Twitter (9%) și TikTok (6%).

Mediul online, un adevărat pericol! Peste jumătate din tinere au fost abuzate. Un nou studiu prezintă cifre îngrijorătoare

Facebook este principala platformă în care au loc atacurile / Sursă FOTO: Shutterstock

Efectele devastatoare ale abuzului online

Hărțuirea online are consecințe reale, potrivit Plan International: unul din cinci respondenți a declarat că el sau un prieten a considerat că siguranța lor fizică este în pericol din cauza abuzului pe internet și mulți au raportat că le-a afectat sănătatea mentală (38%), au avut o stimă de sine redusă (39%) și au creat probleme la școală (18%).

Studiul Plan International a studiat 14.000 de tinere cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani în 22 de țări din întreaga lume.

„Deseori sunt amenințătoare, implacabile și limitează libertatea de exprimare”

„Este posibil ca aceste atacuri să nu fie fizice, dar deseori sunt amenințătoare, implacabile și limitează libertatea de exprimare a fetelor. Alungarea fetelor din spațiile online este extrem de puternică într-o lume din ce în ce mai digitală și le afectează capacitatea de a fi văzute, ascultate și de a deveni lideri”, a declarat șefa Plan International Anne-Birgitte Albrectsen.

Plan International a solicitat platformelor de socializare să fie mai stricte în modul în care își monitorizează produsele în ceea ce privește hărțuirea și să dezvolte instrumente mai bune pentru a raporta utilizatorii abuzivi.

Guvernele, un factor decisiv în combaterea fenomenelor de abuz și bullying

„Trebuie să facă mai mult pentru a combate comportamentul dăunător și să se asigure că platformele lor sunt medii sigure, care permit fetelor, tinerelor, tinerilor LGBTQ + și altor grupuri vulnerabile la hărțuire să se exprime pe deplin și să-și joace rolul legitim în conturarea lumii moderne”, a mai completat Albrectsen într-un comunicat.

Guvernele sunt, de asemenea, în poziția de a adopta legi specifice care să protejeze femeile tinere și să responsabilizeze persoanele abuzive online, mai arată Plan International.

Citește și