Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, la ieșirea din sediul DNA, întrebat dacă prin dosarul referitor la OUG 13 se încearcă doborârea Guvernului Grindeanu, că nu crede că Executivul va pica din această cauză, dar că e „o posibilitate”.
Întrebat dacă părea un act menit să favorizeze anumite persoane, ministrul de Externe a precizat că nu se poate pronunța „pentru că actele juridice nu se referă la anumite persoane, se referă la categorii de infracțiuni”.
Teodor Meleșcanu a mai menționat că, din punctul său de vedere, a respectat legislația: „Ordonanța era pe site de 10 zile, așa că la un moment dat trebuia să intre pe ordinea de zi. Nu cunosc care e obiectul dosarului. Nu am avut nicio discuție pe temă pentru că nu era de competența mea. Din punctul meu de vedere, în momemtul în care CCR a decis că a fost adoptată legal, din punctul acesta de vedere nu sunt probleme și nu se poate interveni. În mod normal, orice aviz pe care îl dă ministrul de Externe se face pe baza unei analize în cadrul ministerului, care este semnată de persoanele competente. Responsabilitatea îmi aparține mie pe problema includerii în legislația română a unor prevederi ale UE. Atât.- Și pentru asta sunt gata să dau explicații. Consider că este un act necesar, întrucât CCR a declarat ca neconstituționale unele prevederi de la infracțiunea de abuz în serviciu, era normal să se facă un efort pentru a se adapta legislația la deciziile CCR. S-a adoptat la ceas de după amiază și întârzierea ședinței a fost determinată de așteptarea avizului de la CSAT”, a mai spus Meleșcanu.
Întrebat dacă se justifică urgența, ministrul de Externe a precizat: „În condițiile în care avem un vid legislativ din cauză că în 45 de zile nu au fost puse în acord prevederile din Codul Penal cu cele ale CCR, da, consider justificată”.
Meleșcanu a precizat că s-a consultat cu subalterni din minister cu privire la avizul pozitiv dat pe proiect. Referitor la proteste, ministrul a menționat că „este ideea de manifestații care nu au caracter politic evident și care se fac pe baza unei mobilizării pe mijloacele de socializare. Nu există organizatori, nu există autorizații, nu exista nimic, dar oamenii își exprimă o anumită nemulțumire și cred că în țara noastră au dreptul să o facă”.
Totodată, Teodor Meleșcanu a declarat că nu a semnat niciun protocol cu Ambasada Rusiei, în urma întâlnirii avute cu șeful misiunii diplomatice.
„N-am semnat nimic. Asta e problema lor, întrebați-i pe ei. Nu s-a semnat niciun protocol. E vorba de ideile, temele pe care Ambasada Rusiei le are în vedere în perioada următoare. Va trebui să vedem și care e poziția noastră”, a declarat Teodor Meleșcanu.
Luni, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la sediul DNA pentu audieri în dosarul deschis privind ordonanța de urgență 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale. La ieșirea din sediul DNA, Carmen Dan a precizat că a dat declarații în fața procurorilor în calitate de martor.
Joi, secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, a fost audiat în calitate de martor, în celași dosar, Secretariatul General al Guvernului fiind cel care se ocupă de organizarea și pregătirea ședințelor de guvern.
În aceeași cauză a fost audiată, miercuri, Grațiela Gavrilescu, ministrul pentru relația cu Parlamentul, aceasta având tot calitatea de martor.
În același dosar au mai fost audiați la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, în calitate de martor în dosar, dar și Oana Hăineală, procuror și fost secretar de stat în Ministerul Justiției, tot în calitate de martor.
Procurorii DNA au deschis o anchetă ca urmare a unei sesizări primite după adoptarea OUG 13. DNA a cerut documente Ministerului Justiției privind persoanele care au lucrat la redactarea proiectelor.
Ordonanța de urgență 13 a fost abrogată prin OUG 14 emisă de același Guvern Grindeanu.