Meleșcanu: Cer scuze românilor din Diaspora. Am dispus o anchetă / Revolta unei românce care a stat 11 ore la coadă: Care țară îmi e mai țară?
„Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din Diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare. În consecință, am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente”, a transmis Teodor Meleșcanu, printr-un comunicat de presă remis, luni, Mediafax.
Ministrul a adăugat că a solicitat elaborarea în regim de urgență a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, „pentru identificarea de soluții concrete și propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor Diasporei”.
Reacția lui Teodor Meleșcanu vine după ce, duminică, la mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române.
Totodată, MAE a solicitat în scris Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot, după ora 21.00, pentru ca cetățenii români din Diaspora să apuce să voteze, însă BEC a respins solicitarea.
Și Biroul Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS) a cerut, duminică, BEC central prelungirea programului de votare,după ce au primit mai multe solicitări în acest sens.
Româncă din Diaspora, după 11 ore de stat la coadă la vot: Care țară îmi e mai țară?
Unul dintre miile de români care a stat duminică la rând în Diaspora ca să voteze face o comparație cu votul la alegerile locale din Germania, unde totul a durat doar 5 minute. „Cu gândul ăsta am mers în tren pe drumul spre…acasă”, susține cea care nu a reușit să voteze după 11 ore de așteptare.
„La final am plâns. De ce? Pentru că de dimineață am votat pentru alegerile locale la nemți în 5 minute. Buletinele au venit acasă, cei din secție au glumit cu câinele, ne-au urat o duminică frumoasă la plecare. Totul în 5 minute. Și am plecat spre alegerile pentru țara mea natală. Care m-a primit cu umilință, cu dispreț, cu durere de călcâi după 11 ore de stat în picioare și cu o ușă trântită în nas. Care țară îmi e mai țară? Cea natală sau cea care m-a adoptat? Cu gândul ăsta am mers în tren pe drumul spre…ACASĂ..”, este mărturia unei românce, care a stat 11 ore în fața consultatului din Stuttgart pentru a-și exercita dreptul de vot în cadrul alegerilor europarlamentare și a referendumului.
Nu a vrut să și dea numele, spunând că mesajul ei este al celor 2.500 de români cu care a așteptat o zi întreagă în fața consulatului. Chiar dacă orele treceau a sperat până seara că va putea intra în secția de votare. Iar când ora a arătat 21.00 a sperat ca programul de vot să se prelungească.
Mii de români din Diaspora nu au reușit să voteze duminică în mai multe țări, printre care Italia, Marea Britanie, Germania.
După scenariul din 2014, cozile s-au format încă de la prânz, iar seara, l-a închiderea urnelor, mii de oameni au rămas în fața porților consulatelor.
La cererea unor partide, duminică s-a pus în discuție inclusiv prelungirea programului de vot, dar în cele din urmă BEC a respins varianta.
Pus în fața situației, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat că și el a stat la coadă la New York și a așteptat 55 de minute să voteze și niciuna dintre persoanele care era înainte lui la vot nu s-a simțit umilită. Referitor la o posibilă demisiei, Ministrul de Externe a precizat că nu are ce să își reproșeze.
Foto: Hepta