Prima pagină » Știri » Meleșcanu: Libertatea presei e o vulnerabilitate. Bătălia adevărată este de a câștiga mințile oamenilor

Meleșcanu: Libertatea presei e o vulnerabilitate. Bătălia adevărată este de a câștiga mințile oamenilor

Meleșcanu: Libertatea presei e o vulnerabilitate. Bătălia adevărată este de a câștiga mințile oamenilor
Ministrul de Externe în exercițiu, Teodor Meleșcanu, consideră că, la ora actuală, principala problemă nu e reprezentată de arme, de armanente, bătălia adevărată fiind de a câștiga mințile oamenilor, susținând că libertatea presei în România este un mare avantaj, dar și o mare vulnerabilitate.

Teodor Meleșcanu a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la un forum de diplomație publică organizat la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), că, în prezent, comunicarea strategică devine din ce în ce mai importantă.

„Diplomația publică este un produs al societăților democratice, deschise, unde se pot folosi astfel de instrumente și o parte din timp ne-am legănat cu ideea că această posibilitate pe care o are România ca o țară democratică, deschisă, să fie un teren mai fertil pentru diplomația publică. Nu am apucat să încetățenim aceste modalități de lucru pentru că ne-am trezit cu teme cum ar fi războiul hibrid în care libertatea presei de la noi din păcate, este, într-adevăr, un mare avantaj, dar reprezintă și o mare vulnerabilitate. De aceea comunicarea strategică devine din ce în ce mai importantă. Este evident că noi, în România, nu putem să determinăm presa să spună ceea ce vrem noi, în timp ce în alte societăți autoritare presa este unul dintre principalele instrumente care promovează vești false, idei, și care sunt o parte a ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi cadrul războiului hibrid. La ora actuală, principala problemă nu sunt armele, armanentele, bătălia adevărată acuma este de a câștiga mințile oamenilor. Dacă se va reuși acest lucru se va reuși realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus”, a spus Meleșcanu.

Acesta a afirmat că România se află într-o etapă foarte delicată, în care încearcă să asimileze noile instrumente pe care le reprezintă diplomația publică în promovarea intereselor naționale, dar începe să se confrunte cu instrumente noi care apar și se dezvoltă.

„România va fi implicată, în perioada următoare, în proiecte foarte mari, de la Centenarul Marii Uniri, la președinția Consiliului UE, la candidatura noastră de admitere în Consiliul de Securitate ca stat membru nepermanent și multe alte evenimente importante. Ele nu pot fi realizate dacă ne limităm strict la elementele diplomației tradiționale, avem nevoie de diplomație publică, de comunicare strategică, de reziliență. Pe noi ne așteaptă evenimente foarte importante, va fi nevoie să facem tot ce ne stă în putință pentru a promova aceste evenimente și a ne adapta la ceea ce se întâmplă”, a mai spus ministrul de Externe.

Teodor Meleșcanu a participat, vineri, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca la ediția a V-a a Forumului de Diplomație Publică cu tema „Imaginea României pe plan extern. De la probleme la soluții pe termen lung”.

Citește și