Meleșcanu: Nu cred că e o problemă dacă discuțiile în CSAT sunt în contradictoriu, dimpotrivă
Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de ProTV, că el nu crede că este o problemă dacă discuțiile în CSAT sunt în contradictoriu, dimpotrivă, discuțiile trebuie să fie foarte deschise, dar și cu dorința de a ajunge la o concluzie comună, scrie Mediafax.
Meleșcanu a fost întrebat în legătură cu ședința CSAT din 27 septembrie, pe care premierul Victor Ponta a părăsit-o la un moment dat.
„«S-a certat» cred că e foarte mult spus. Însă eu aș vrea să subliniez altceva: sigur că în CSAT discuțiile sunt foarte libere, președintele și prim-ministrul sunt practic cei doi piloni, președintele și vicepreședintele CSAT. Din punctul meu de vedere, la CSAT ar trebui să te bați, să ai argumente și să-ți prezinți poziția foarte argumentat. Deci, eu nu cred că e o problemă dacă discuțiile în CSAT sunt în contradictoriu, dimpotrivă, e vorba de interese mult prea mari ca să credem că numai unul dintre noi sau o anumită parte dintre noi are dreptate. Discuțiile trebuie să fie până la urmă foarte deschise, dar și cu dorința de a ajunge la o concluzie comună”, a spus el.
Meleșcanu a precizat că acea ședință a CSAT „nu s-a blocat deloc”. „Mai mult, am rămas impresionat de faptul că foarte mulți dintre cei care participau, miniștri din Guvernul Ponta, au avut toată disponibilitatea și am găsit soluțiile necesare la toate problemele în discuție, deciziile au fost adoptate în unanimitate”, a adăugat el.
Întrebat dacă în acea ședință a fost o „ceartă dură”, Meleșcanu a răspuns: „N-aș spune, a fost o dispută legată de introducerea pe ordinea de zi a unui punct, dar nu mi s-a părut că e o temă fundamentală, (…) ideea cu diplomația publică”.
„Eu sunt unul dintre cei care susțin necesitatea unei diplomații publice, alături de diplomația oficială a Ministerului de Externe. Structura, cum, unde să fie, cine să lucreze, acestea sunt chestiuni care trebuie discutate și convenite după aceea”, a mai spus Teodor Meleșcanu.
Premierul Victor Ponta a declarat, în 28 septembrie, că a părăsit ședința CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înființat „un Megaminister de Externe al Administrației Prezidențiale”.
Acest „Megaminister” ar fi urmat să funcționeze sub forma unui oficiu din structura Administrației Prezidențiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio și televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.
În opinia premierului, președintele intenționa să subordoneze Guvernul printr-un astfel de oficiu.
„Nu cred totuși că președintele a văzut materialul, probabil unii dintre consilierii săi vor să fie supraminiștri”, a spus Ponta la RTV.
Premierul a declarat totodată că nu a acceptat nici propunerea președintelui Traian Băsescu privind adoptarea unei decizii a CSAT prin care să fie stabilit bugetul pentru 2013-2016 destinat înzestrării Armatei, motivând că o astfel de decizie aparține Parlamentului la aprobarea bugetului de stat și că actualul Guvern are un mandat limitat, până la alegerile parlamentare.
Un alt punct de divergență a rezultat dintr-un document conform căruia CSAT ar fi urmat să se pronunțe asupra tuturor proceselor de privatizare și numirilor de manageri la companiile de stat. Ponta a arătat că acceptă intervenția CSAT doar în cazul unei privatizări cu risc asupra siguranței naționale.
„Am avut deci o neconcordanță legată de ordinea de zi, care trebuie stabilită în consultare cu mine. Agenda mi-a fost trimisă cu o zi, nu cu zece zile înainte, iar eu i-am comunicat în scris că nu sunt de acord cu forma și fondul unor materiale. Este o problemă de principiu, președintele nu poate lua din atribuțiile Guvernului, el trebuie să se obișnuiască cu ideea că trebuie să colaborăm. Colaborarea nu înseamnă subordonare. Eu nu sunt subordonat, ci colaborator al președintelui”, a spus Ponta.
Șeful Guvernului a arătat că l-a întrebat de președinte dacă, în aceste condiții, pentru ca situația să nu „degenereze” în sensul unei dispute, nu este mai bine să plece din ședința CSAT, iar șeful statului a răspuns afirmativ, locul său fiind preluat de către vicepremierul Florin Georgescu, fără ca funcționarea CSAT să fi fost blocată.