La Palatul Parlamentului, a avut loc o expoziție de fotografii ce descriu momentele istorice importante ale ocupației naziste în Polonia, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la invazia Poloniei, în 1939. Evenimentul a avut loc în România ca dovadă a bunelor relații strategice dintre România și Republica polonă, țări care și-au oferit ajutor reciproc încă din perioada războiului.
„Mi-aș dori să subliniez solidaritatea statului și cetățenilor români, care și-au dovedit generozitatea față de refugiații ce au părăsit Polonia ocupată, în 1939. Unii dintre aceștia au plecat în alte țări ale Europei sau Americii, dar unii au rămas pentru o lungă perioadă, aici, în România, până la sfârșitul războiului.România și-a deschis brațele pentru 10.000 de refugiați polonezi, ce și-au părăsit pământul mamă, care era sub ocupația trupelor germane și rusești. În țara noastră, refugiații polonezi au avut foarte bune abilitiăți de organizare, școlile poloneze au funcționat în toată acea perioadă, în România, iar ziarele poloneze erau editate zi de zi și distribuite în România și Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia, Italia și Franța, cu scopul de a întări Diaspora și de a păstra vie conștiința comună”, a afirmat Teodor Meleșcanu, președintele Senatului.
Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei a întărit ideea, mulțumind românilor pentru ajutorul oferit refugiaților polonezi, în vremurile tragice ale războiului și declarând că trebuie să rămânem la fel de uniți și acum.
„Aceasta este o expoziție ce marchează 80 de ani de la cea mai mare catastrofă a umanității.(…) Expoziția spune povestea luptei Poloniei fașă de cele două regimuri totalitare. Ne reamintește de dorința nemuritoare a popoarelor pentru libertate și de relațiile familiale dintre acestea, în timpul calamităților. În timpul războiului, printre statele care au răspuns apelului umanitar și au întins o mână de ajutor celor în nevoie, au fostr și românii, care i-au ajutat pe refugiații noștri, oferindu-le adăposturi aici. Ajutorul lor nu va fi niciodată uitat. Fie ca memoria lor să ne unească și să continuie să ne ofere lecția că niciodată nu putem uita tragedia.”, a declarat Jacek Czaputowicz.
Expoziție memorială a fost organizată Ambasada polonă și Institutului polonez și urmează să aibă loc și în alte orașe ale României, dar și în Chișinău.