Meleșcanu: SIE nu este o agenție de PR, obiectivul nostru e culegerea de informații

Meleșcanu: SIE nu este o agenție de PR, obiectivul nostru e culegerea de informații
Publicat: 21/10/2012, 13:32
Actualizat: 27/03/2019, 18:52

Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, consideră că momentul care a declanșat în vară evoluția negativă a imaginii României este cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneția privind OUG care tăia din atribuțiile CC, arătând că partenerii înțeleg bătălia politică, dar principiile trebuie respectate, notează Mediafax.

Meleșcanu a făcut aceste aprecieri în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV, răspunzând unei întrebări.

„O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanșat toată această evoluție negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituțională a transmis Comisiei de la Veneția o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care tăia din prerogativele CC. Eu cred că de aici s-a declanșat totul, pentru că partenerii noștri – nu-i interesează, și ei au lupte politice interne, ei înțeleg foarte bine că e competiție politică, că e bătălie, dar consideră că există anumite principii fundamentale de funcționare a unei societăți democratice, care trebuie respectate – principiul separației puterilor, al echilibrului între puteri”, a spus el.

De asemenea, răspunzând la o întrebare privind unele declarații făcute în august de către fostul președinte interimar, Meleșcanu a arătat că SIE este un serviciu al cărui obiectiv este culegerea de informații.

„Prevederile legale, în special Legea 1/1998 care reglementează funcțiile Serviciului ne definesc pe noi ca singurul serviciu național care acționează în străinătate pentru apărarea valorilor fundamentale ale statului român și sprijinirea priorităților României în materie politică, economică. Din punctul meu de vedere, trebuie înțeles că noi nu suntem o agenție de PR, de promovare, suntem un serviciu de informații, de spionaj și obiectivul nostru e culegerea de informații care să fie prezentate decidenților politici”, a spus Meleșcanu.

El a amintit că, în urma unor declarații sau speculații care s-au făcut în vară, SIE a cerut Comisiei parlamentare pentru controlul activității SIE deschiderea unei anchete, exprimând „disponibilitatea totală de a răspunde la orice întrebări”.

„Deocamdată nu s-a ajuns, probabil săptămâna viitoare vom avea o ședință a Comisiei de control al SIE”, a precizat el.

„Problema cu SIE e extrem de simplă: noi furnizăm informații, sigur că nu toate sunt plăcute sau pozitive, obligația noastră ca serviciu este să furnizăm informații pe care le-am verificat”, a mai spus el.

Întrebat dacă SIE i-a transmis în acea perioadă președintelui interimar informații neplăcute, Meleșcanu a răspuns că „au fost foarte multe informații neplăcute, inclusiv cele legate de imagine”.

„Noi nu ne ocupăm de construirea imaginii României în străinătate, cu atât mai puțin de deteriorarea acestei imagini. Nu suntem firmă de relații publice, noi facem spionaj, obținem informații, îi informăm pe decidenți. Din momentul în care decidenții politici au decis, noi nu avem ce comenta, punem în aplicare ceea ce s-a spus. Dacă ni s-ar fi solicitat oficial să ne implicăm într-o asemenea operație, puteam să o facem cu mijloacele de care dispunem, dar acest lucru nu ni s-a solicitat”, a continuat el.

Solicitat să precizeze în ce ar fi putut consta implicarea Serviciului, Meleșcanu a răspuns: „O analiză care să ne permită nouă să vedem care sunt principalele cauze”.

„Ori principala cauză pentru care eu cred că nu ni s-a solicitat niciodată e relativ simplă: imaginea se construiește profesional de către firmele care se ocupă de PR, dar imaginea pornește de la o realitate. Problema noastră principală a fost că în acea perioadă erau bătălii politice foarte ascuțite în România, care ajung instantaneu – asta nu se înțelege, noi nu mai trăim într-o lume în care România este izolată, trăim într-o lume în care declarațiile care se fac la București dimineața ajung în aceeași dimineață pe mesele tuturor decidenților din alte zone, trebuie să ținem seama de faptul că există câteva mii de funcționari români la nivelul UE, în alte structuri internaționale, care informează șefii lor zilnic, există Facebook, Internet, lumea are acces direct la informații, nu la informații pe care le transmitem noi sau alții”, a susținut el.

Meleșcanu a mai spus că SIE lucrează „cu instituții, nu cu oameni”. „Din ziua în care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni, tot ce a însemnat informarare pentru președinte a mers la Cotroceni în continuare, schimbându-se numele de pe plic”, a mai spus el.

Directorul SIE a precizat că a avut o singură discuție cu fostul președinte interimar după instalarea la Cotroceni, „foarte generală”, în care el a explicat competențele Serviciului.

Meleșcanu a adăugat că în perioada suspendării din funcție a președintelui Traian Băsescu nu a avut loc niciun fel de informare a acestuia. În plus, el a susținut că nu a avut nicio discuție cu Traian Băsescu în perioada suspendării din funcție, nici măcar la telefon.

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat, la începutul lunii august, că trebuie să înțelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acțiune organizată, coordonată și finanțată.

„Pe mine mă interesează ca aceste instituții să lucreze la Cotroceni nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlnește domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relațiile și imaginea afectate ale acestei țări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă – că mă întrebați de un anumit serviciu – trebuie să înțelegem totuși mecanismul prin care imaginea unei țări a fost distrusă în două săptămâni într-o acțiune evident organizată, coordonată, finanțată. Trebuie să vedem totuși cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează țara, toată țara”, a spus atunci Antonescu, la Antena3.

Tot la începutul lunii august, directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a solicitat Comisiei parlamentare de control al serviciului verificarea activității instituției ca urmare a unor afirmații publice „care pot afecta imaginea și credibilitatea” SIE.

SIE menționa într-un comunicat de presă că, „la 6 august 2012, directorul Serviciului de Informații Externe s-a adresat Comisiei Speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe”.

„În scrisoarea transmisă, directorul SIE solicită dispunerea măsurilor necesare pentru verificarea și clarificarea concordanței activității Serviciului cu Constituția României, legile țării și hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și cu regulamentele militare, ca urmare a unor afirmații făcute recent în spațiul public care pot afecta imaginea și credibilitatea acestei instituții fundamentale a statului român”, se arăta în comunicatul SIE, care nu face referire explicit la autorii declarațiilor privitoare la activitatea SIE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar