Meleșcanu trebuie să dea explicații în Parlament cu privire la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim
Ședința Comisiei de politică externă va avea loc, miercuri, de la ora 15.30, a mai precizat, pentru MEDIAFAX, vicepreședintele forului legislativ, Ben Oni Ardelean.
Comisia pentru Politică externă a Camerei Deputaților a aprobat pe 2 mai, audierea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul comisiei, au anunțat atunci aleșii lberali.
„Audierea ministrului va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare pe tema Memorandumului Guvernului referitor la mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”, transmite sursa citată.
Liberalii vor să afle cine își asumă Memorandumul adoptat de Executiv privind relocarea ambasadei României din Israel.
„Partidul Național Liberal este interesat de geneza Memorandumului adoptat de Guvernul României privitor la mutarea Ambasadei României în Ierusalim, respectiv cine și-l asumă, dar și dacă domnul Meleșcanu consideră că prin adoptarea acestuia s-au respectat toate procedurile interne, Constituția și regulamentele. Suntem de asemenea interesați de evaluarea ministrului Meleșcanu în privința acestui demers, dacă a existat sau nu o analiză corectă, un studiu de impact, precum și care a fost nota de fundamentare în luarea acestei decizii? Dacă domnul Meleșcanu nu își asumă acest Memorandum, ținut de altfel la „secret”, total netransparent, atunci cine a dat ordinul politic pentru acest demers!? Dacă domnul Meleșcanu nu își asumă acest Memorandum, ori vreun funcționar din Ministerul Afacerilor Externe, atunci să ne spună cine exact este responsabil de acest demers!? PNL consideră că decizia României în privința mutării, sau nu, a Ambasadei la Ierusalim trebuie să fie luată în urma unei evaluări complexe, a consultării cu toți partenerii strategici, cu respectarea Constituției și a legilor în vigoare, având indiscutabil acordul președintelui României, Klaus Iohannis”, anunțau liberalii săptămâna trecută.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a făcut parte din delegația condusă de premierul Viorica Dăncilă, care a efectuat o vizită oficială în Israel, în perioada 25-26 aprilie, la invitația omologului său israelian, Benjamin Netanyahu.
Această vizită a venit în contextul în care Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Reprezentanții Guvernului au susținut că memorandumul privind mutarea ambasadei a fost înaintat de MAE la categoria „Documente confidențiale” și își va păstra caracterul până la o decizie finală.