Prima pagină » Știri » Membri ai Comisiei de anchetă privind terenurile de la Nana, audiați la PICCJ în dosarul lui Băsescu

Membri ai Comisiei de anchetă privind terenurile de la Nana, audiați la PICCJ în dosarul lui Băsescu

Membri ai Comisiei de anchetă privind terenurile de la Nana, audiați la PICCJ în dosarul lui Băsescu
Membri ai Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana sunt audiați, marți, la Parchetul instanței supreme, în dosarul fostului președinte Traian Băsescu privind șantajarea senatorului Gabriela Firea.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) i-au citat, în dosarul lui Traian Băsescu, pe deputatul Eugen Nicolicea și senatorul Mircea Dobra, pentru a da declarați în calitatea lor de membri în Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași.

În acest dosar au dat declarații, la sfârșitul lunii martie, și senatorii Șerban Nicolae și Mihai Fifor.

Din Comisie au făcut parte deputații Eugen Nicolicea, Costel Alexe, Ioan Cupșa, Vicențiu Mircea Irimie, Adrian Solomon și senatorii Mihai Fifor, Gabriela Firea, Nicolae Șerban, Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu și Teiu Păunescu.

Senatorul Șerban Nicolae declara în 30 martie, după audierea sa la PICCJ, că, alături de alți colegi, a semnat denunțul Gabrielei Firea privindu-l pe fostul președinte.

„Din punctul meu de vedere, reacția lui Traian Băsescu era una de amenințare directă. Am precizat că niciunul din ceilalți membri ai Comisiei nu am primit astfel de atenționări, să se potolească, să stea în banca lui… Este o scuză jenantă pentru orice bărbat într-o asemenea situație. Nu era nicio declarație politică, nu era nicio declarație spontană, nu era nicio declarație întâmplătoare era o declarație pe care a și întărit-o, a repetat-o, era o declarație de antenționare directă să se potolească. Din ce punct de vedere era una logică, va trebui să se stabilească”, spunea atunci Șerban Nicolae.

Fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat, în 24 martie, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză de șantaj.

„Am dat o declarație completă pentru a clarifica lucrurile. Tot ce este necesar am declarat”, spunea Traian Băsescu, la ieșirea din sediul PICCJ.

Fostul șef al statului a fost și în 18 martie la Parchetul instanței supreme, însă atunci el nu a fost audiat, ci doar i s-a adus la cunoștință faptul că este urmărit penal pentru șantaj.

Parchetul instanței supreme a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu.

Anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de șantaj, întrucât fostul șef al statului nu mai beneficiază de imunitate.

Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de președinte al lui Traian Băsescu.

Parchetul instanței supreme anunța, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru șantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată și sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mișcare a acțiunii penale a fost suspendată, întrucât președintele are imunitate.

Scandalul Băsescu – Firea a început după ce fostul președinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.

Fostul șef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”, preciza Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea șantajistă” Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliție, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ținut totodată să amintească prestația Gabrielei Firea din campania pentru prezidențiale a lui Mugur Isărescu.

Gabriela Firea a reacționat în 14 aprilie, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”.

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că președintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie 2014, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc” legat de activitatea ei în Comisia Călărași.

„Aștept cu interes reacțiile instituțiilor statului și ale ambasadelor statelor democratice față de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!”, scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea și Ilie Sârbu, au semnat un denunț de șantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul și a precizat că gestul este determinat de amenințările pe care șeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Citește și