Schemele de ajutor de minimis cuprinse în memorandumul adoptat de Guvern în ședința de luni vizează atât participarea filmelor românești la festivaluri de film, distribuirea și exploatarea filmelor românești, susținerea programelor de educație culturală, cinematografică, dar și încurajarea funcționării cinematografului de artă.
Perioada de valabilitate a schemelor este până în decembrie 2020, respectiv un an de la aprobarea lor, iar perioada în care se vor efectua plățile ajutorului de minimis: 2020-2021.
Odată adoptate memorandum, schemele de ajutor trebuie transpuse într-o hotărâre de guvern și supuse aprobării Executivului:
„Filmul românesc înregistrează succese indiscutabile în cadrul tuturor festivalurilor internaționale, reprezentând pentru România o carte de vizită. Cineaștii români au făcut în ultimii ani ceea ce nimeni nu credea posibil, au readus cinematografia română în atenția publicului, criticilor, producătorilor și organizatorilor de festivaluri din toată lumea”, se arată în documentul adoptat.
Potrivit documentului, 58 de filme au fost premiate în anii 20015 – 2018, ele fiind recompensate cu 157 de premii.
Suma propusă pentru această schemă de ajutor este de 300.000 de euro, iar numărul estimat al beneficiarilor este de 60.
„Deși cinematografia din România a cunoscut extrem de multe și importante succese la festivalurile internaționale de film, există mari diferențe în ceea ce privește încasările înregistrate pe piața distribuției de filme între filmul american și cel românesc, ceea ce poate să amenințe identitatea culturală a cinematografiei românești”, se arată în memorandum.
Conform celui mai recent Anuarul Statistic al Cinematografiei, pe anul 2018, din totalul de 13.348.167 de spectatori care au mers la cinema în 2018, doar 421.293 de spectatori (3,15%) au vizionat filme românești. Pe primul loc al topului sunt filmele americane, cu 10.705.151 de spectatori (80%), urmate de cele europene, cu 1.624.428 de spectatori (12,17%).
Tot filmele americane sunt și în topul încasărilor în anul 2018, respectiv peste 231,6 milioane de lei din totalul de aproape 263 de milioane de lei încasate din filmele rulate în 2018. Filmele românești au avut încasări de doar puțin peste 7 milioane de lei.
Pe primul loc al topului filmelor românești în 2018, în funcție de numărul de spectatori, a fost Moromeții 2, al lui Stere Gulea, cu 189.772 de spectatori. Filmul este pe locul 18 în topul general al filmelor, în fruntea căruia a fost producția Venom (SUA), cu 426.023 de spectatori.
Bugetul total al acestei scheme este de 375.000 de euro, ia numărul estimat al beneficiarilor, 55.
„Manifestările susținute în cadrul acestei scheme sunt: caravane cinematografice, workshopuri de specialitate, gale de filme, programe de educație cinematografică, editare de cărți de specialitate. Caravanele promovează producții cinematografice noi, de calitate, originale, unele în premieră națională în spații alternative, în locuri unde nu mai există săli de cinema. Programele de educație cinematografică pentru tineri au ca obiectiv dezvoltarea cunoașterii cinematografiei, gândirea critică și creativă a elevilor și educația generală prin cinema, precum și conștientizarea bogăției și diversității cinematografice românești și europene”, se arată în documentul adoptat.
Bugetul total al schemei de ajutor de minimis este echivalentul în lei al sumei de 850.000 euro, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durata de valabilitate a schemei, 80.
„Situația dramatică a infrastructurii cinematografice din țară, rezultat al abandonării, degradării și dispariției sălilor de proiecție și dezvoltarea cinematografelor de mall (sector privat) au dus la îngreunarea accesului publicului la filmul European și românesc, care în 90 % din cazuri sunt filme de artă”, se argmentează în document.
Fondurile puse la dispoziția exploatanților cinematografelor prin această schemă îi încurajează să difuzează filme de artă într-o proporție de minimum 50% din programul anual (titluri), din care cel putin jumătate este rezervată filmului european, precum și celui românesc sau realizat în coproducție, prin acoperirea unor costuri mari pentru întreținerea unei săli de cinema ( lumină, căldură, întreținerea aparaturii de proiecție etc).
Bugetul total al acestei scheme de ajutor de minimis este echivalentul în lei al sumei de 63.000 de euro și ar urma să aibă patru beneficiari, conform estimărilor din document.