MERSUL TRENURILOR 2014. 3 autostrăzi și 32 de drumuri naționale, închise. 234 de trenuri, anulate. ACCIDENT grav în Brașov
MERSUL TRENURILOR 2014 și VREMEA UPDATE 16:50. Un bărbat de 74 de ani, din localitatea vrânceană Gologanu, a fost găsit înghețat în locuința sa, care era neîncălzită, bărbatul, cu temperatura corpului extrem de scăzută, murind la spitalul din Focșani, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit unor surse medicale, bărbatul de 74 de ani din localitatea Gologanu a fost găsit înghețat, însă încă în viață, în locuința sa. Nepotul său a fost cel care a sunat la 112 și a cerut ca o salvare să se îndrepte spre locuința rudei sale, cu care nu mai reușise să ia legătura de câteva ore.
VREMEA UPDATE 15:39. Cursurile vor fi suspendate și vineri în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județele Argeș, Ialomița, Prahova și Vâlcea, au anunțat, joi, inspectoratele școlare din aceste județe.
VREMEA UPDATE 15:24. Militarii intervin în continuare în zonele afectate de ninsori și viscol, 368 militari cu 36 de mijloace tehnice îndeplinind în acest moment, la solicitarea autorităților locale, 22 de misiuni de salvare, deszăpezire și transport de alimente, informează MApN.
VREMEA UPDATE 15:21. Trei drumuri naționale din județul Ialomița au fost redeschise, după ce timp de peste 15 ore au fost blocate, în peste 40 de localități care în noaptea de miercuri spre joi au fost izolate se poate ajunge, iar militarii, pompierii și jandarmii intervin pentru deszăpezirea curților bătrânilor.
Astfel, la ora transmiterii acestei știri se poate circula DN 2 între limita cu județul Ilfov și limita cu județul Buzău, pe DN 2A între limita cu județul Constanța și Drumul Național 2 și pe DN 21 între limita cu județul Brăila și limita cu județul Călărași. Pe DN 2A și DN21 este permisă doar circulația autovehiculelor a căror masă nu depășește 7,5 tone.
VREMEA UPDATE 15:12. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, joi, că zăpada „a venit la timpul potrivit”, arătând că pentru producția agricolă existau două pericole: lipsa de umiditate în sol și înghețul.
Constantin a fost întrebat dacă se gândește la un sprijin financiar pentru producătorii agricoli în urma intemperiilor. „În această perioadă cred că producătorii agricoli au avut beneficii, pentru că m-am uitat și de câteva zile urmăresc hărțile, stratul de zăpadă. La nivel național existau două pericole, pe de o parte lipsa de umiditate, care începe să se resimtă pentru că într-adevăr am avut rezerve de umiditate în sol din lunile septembrie, octombrie, dar începea să dispară. A venit această zăpadă la timpul potrivit pentru acest motiv. Al doilea pericol pe care îl aveam era legat de posibil îngheț, care iată se preconizează a veni în perioada următoare. Dacă nu aveam zăpadă, plantele erau expuse și riscam producția”, a precizat Daniel Cosntantin.
VREMEA UPDATE 14:47. Un bărbat de 59 de ani, cu insuficiență renală și hipotermie, a fost salvat, joi, din localitatea vasluiană Ghireasca, în urma unei intervenții care a durat trei ore, după ce o ambulanță a rămas blocată în zăpadă, fiind nevoie de sprijinul pompierilor și utilajelor de deszăpezire.
VREMEA UPDATE 14:42. Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul primirii Comandantului forțelor NATO în Europa, gen. Philip M. Breedlove, că armata română este implicată în a substitui lipsa de capacitate a administrației de a păstra lucrurile sub control, pe furtună.
VREMEA UPDATE 14:39. Unitățile de învățământ din Capitală vor fi închise și vineri, din cauza urmărilor fenomenelor meteo, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB). „S-a decis, și pentru ziua de vineri, sistarea activităților în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimanzial și liceal din Capitală”, au spus sursele citate.
VREMEA UPDATE 11:08. Aproximativ 16.000 de oameni din șapte localități ale județului Prahova sunt izolați, joi, peste 8.500 de familii din zece localități nu au energie electrică, iar mai multe drumuri, între care A3 și DN 1 D, sunt blocate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
VREMEA UPDATE 10.51 Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România anunță utilizatorii rețelei de drumuri naționale că a fost deschisă circulația pe DN 38 între localitățile Agigea – Negru Vodă, km 0+000 – km 53+800, pentru toate categoriile de vehicule.
VREMEA UPDATE 10.11 Aproape 13.500 de gospodării din peste 100 de sate sunt izolate, joi dimineață, în județul Buzău, unde sunt închise în continuare patru drumuri naționale și 20 de drumuri județene, transmite corespondentul MEDIAFAX. Cea mai recentă raportare a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență Buzău arată că joi dimineață sunt afectate de viscol și ninsori 40 de comune buzoiene: Amaru, Balta Alba, Bălăceanu, Berca, Blăjani, Boldu, Brădeanu, Breaza, CA Rosetti, Cănești, Cernătești, Chiliile, Cilibia, Cochirleanca, Costești, Ghergheasa,Glodeanu Sărat ,Glodeanu Siliștea, Largu, Lopătari, Luciu, Mânzălești, Merei, Murgești, Năeni, Odăile, Pietroasele, Pârscov, Râmnicelu, Racovițeni, Robeasca, Rușețu, Săhăteni, Scutelnici, Smeeni, Țintești, Vâlcelele, Valea Salciei, Vernești și Ziduri. Un număr de 102 sate cu aproape 13.500 de gospodării sunt izolate la ora transmiterii acestei știri în județul Buzău. În continuare, în județul Buzău sunt închise patru drumuri naționale: DN2 (E85) între Urziceni – Buzău – limita cu județul Vrancea, DN 22 între localitățile Râmnicu Sărat – Băile, DN 2C între Costești – Smeeni -Ialomița și DN 2B Buzău – Brăila. Pe DN 1B Buzău – Mizil se circulă, însă cu restricții pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone, iar pe DN 10 Buzău – Covasna nu au acces mașinile cu masa mai mare de 7,5 tone. De asemenea, circulația este blocată din cauza troienelor pe 20 de drumuri județene și pe 36 de drumuri comunale.
VREMEA UPDATE 09.44 Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România anunță utilizatorii rețelei de drumuri naționale că a fost deschisă circulația pe următoarele tronsoane de drumuri: DN 1B între localitățile Mizil și Buzău, km 47+245 – km 71+698, pentru toate categoriile de vehicule; DN 4 între localitățile Popești Leordeni-Oltenița, km 12+500 – km 60+350 pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 7,5 tone; DN 2 între Buzău – Limită județVrancea, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone; DN 2A între localitățile Urziceni – Ion Roată, km 3+200 – km 16+720, pentru toate categoriile de vehicule; DN 39 între localitățile Constanța – Vama Veche, km 5+000 – km 54+000, pentru toate categoriile de vehicule; DN 22C între localitățile Murfatlar – Cernavoda, km 44+000 – km 0+000, pentru toate categoriile de vehicule; DN 3 între localitățile Constanta – Murfatlar, km 256+000 – km 242+800, pentru toate categoriile de vehicule.
VREMEA UPDATE 09.41 Linia de cale ferată București Sud – Oltenița, gestionată de Transferoviar Grup, este închisă joi, din cauza zăpezii, 234 de trenuri sunt anulate, iar pe 15 linii sunt restricții de circulație, unele trenuri ajungând la București cu întârzieri mari, potrivit companiei CFR Călători. Potrivit situației centralizate până la ora 08.30, circulația este închisă pe linia de cale ferată București Sud – Oltenița, personalul Transferoviar Călători intervenind pentru deszăpezire. Joi sunt anulate 234 de trenuri, iar pe 15 linii sunt restricții de trafic, din cauza vântului puternic și a sulurilor de zăpadă, se arată într-un comunicat de presă al companiei CFR Călători.
VREMEA UPDATE 09.05 Traficul maritim în porturile Constanța Sud, Constanța Nord, Mangalia și Midia a fost redeschis joi dimineață, informează Centrul Infotrafic din Poliția Română. Porturile constănțene, închise miercuri dimineață din cauza viscolului, au redevenit funcționale joi, de la ora 7.15. Centrul Infotrafic a precizat că traficul fluvial rămâne în continuare închis. Porturile constănțene au fost închise miercuri dimineață, atât pentru traficul maritim, cât și pentru cel fluvial, iar pe canalele Dunăre-Marea Neagră și Sulina-Bara Sulina au fost suspendate manevrele, din cauza viscolului. Porturile constănțene au mai fost închise de vineri noapte până luni după-amiază, din cauza vântului foarte puternic, care sufla la rafală cu viteze de 70 – 80 km/h. Județele Constanța, Brăila, Tulcea, Buzău, Ialomița și Călărași au fost sub avertizare cod roșu de viscol, miercuri, între orele 15.00 și 22.00. Cele șase județe, precum și Vrancea și Galați sunt de miercuri, ora 22.00, până joi, la ora 10.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol.
VREMEA UPDATE 08.52 Unsprezece persoane au fost rănite, joi dimineață, în urma unui accident produs pe DN 1, la ieșirea din Brașov, și în care a fost implicat și un microbuz.
VREMEA UPDATE 08.43 Circulația rutieră este întreruptă, joi dimineață, pe autostrăzile A2, A3, A4 și pe tronsoane din 32 de drumuri naționale din est și sud-est. Potrivit datelor transmise Centrului Infotrafic din Poliția Română, autostrăzile A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești și A4 Ovidiu – Agigea sunt în continuare închise. Circulația este întreruptă, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, pe DN 1D Urziceni – Adâncata (de la limita cu județul Prahova), DN 2 tronsoanele Sinești – Ciocârlia (în județul Ialomița), DN 21 Călărași – Drajna Nouă (județul Călărași) – Bărăganu (județul Brăila) – Brăila, DN 21A Țăndărei (județul Ialomița) – Bărăgan (județul Brăila), DN 22 tronsoanele Râmnicu Sărat (județul Buzău) – Gradiștea (județul Brăila) – Brăila – Tulcea – Mihai Viteazul – Ovidiu (din județul Constanța), DN 22A Hârșova – Saraiu (județul Constanța) – Cataloi (județul Tulcea), DN 22B Brăila – Galați, DN 22C Murfatlar – Cernavodă (județul Constanța), DN 22D Măcin – Horia, DN 22E Garvăn – I.C. Brătianu, DN 22F Horia – Nalbant (județul Tulcea). De asemenea, nu se circulă pe DN 23 Focșani (județul Vrancea) – Brăila – Olăneasca (județul Brăila), DN 23A Gologanu – Ciorăști (județul Vrancea), DN 23B Măicănești – Ciorăști (județul Vrancea), DN 24D Bălăbănești – Tulucești (din județul Galați), DN 2A Urziceni (județul Ialomița) – Țăndărei – Giurgeni – Constanța (județul Constanța), DN 2B Buzău – Surdila-Greci (județul Brăila) – Brăila – Galați, DN 2C Slobozia (județul Ialomița) – Buzău (în județul Buzău), DN 2N Dumbrăveni – Căiata – Jitia (județul Vrancea), DN 2R Jitia – Vintileasca (județul Vrancea), DN 3 tronsoanele București – Călărași și Ostrov – Murfatlar – Constanța, DN 31 Oltenița – Călărași, DN 38 Agigea – Negru Vodă (județul Constanța), DN 39 Constanța – Vama Veche (județul Constanța), DN 39B pe raza localității Olimp (județul Constanța), DN 39C pe raza localității Neptun (județul Constanța), DN 39D pe raza localității Jupiter (județul Constanța), DN 39E Constanța – Cumpăna (județul Constanța), DN 3A Lehliu-Gară (județul Călărași) – Fetești-Gară (județul Ialomița), DN 3B Călărași – Fetești (județul Ialomița), DN 3C Constanța – Ovidiu (județul Constanța), DN 41 Oltenița – Căscioarele.
VREMEA UPDATE 08.13 Toate drumurile din județul Călărași, închise, miercuri după-amiază, odată cu instituirea codului roșu, sunt în continuare blocate, joi dimineață, zeci de persoane rămase înzăpezite petrecându-și noaptea în adăposturile puse la dispoziție de autorități sau în case ale localnicilor.
Prefectul de Călărași, George Iacob, a declarat, joi dimineață, corespondentului MEDIAFAX, că toate drumurile din județ sunt închise în continuare, aproximativ o sută de utilaje acționând pentru deszăpezire.
Zeci de persoane care au rămas înzăpezite au petrecut noaptea în adăposturile puse la dispoziție de autorități, în localități precum Lehliu, Dragoș Vodă, Dragalina sau Borcea. Oamenii au primit ceai cald, imobilele în care au fost cazați sunt încălzite, a precizat prefectul.
În noaptea de miercuri spre joi, mai multe utilaje au intervenit pentru a deszăpezi un drum din apropierea localității Dragoș Vodă, unde câteva TIR-uri au rămas blocate.
„În apropiere de localitatea Dragoș Vodă s-a format un dop și a fost nevoie de intervenția mai multor utilaje pentru a putea asigura accesul rutier. Câteva TIR-uri au rămas pe drum, șoferilor li s-a propus să fie preluați și duși în adăposturi încălzite puse la dispoziție de autorități, dar au refuzat, spunând că au căldură, au mașini performante și preferă să rămână acolo”, a afirmat prefectul George Iacob.
Acesta nu a putut preciza cate autotrenuril au rămas pe drumuri, însă a spus că „numărul este semnificativ”.
„Nu cred că sunt 15 TIR-uri la ora aceasta rămase pe drumuri. În general, șoferii au ieșit cu mașinile de pe șosele și au intrat în localități”, a mai afirmat prefectul.
El nu a putut estima când vor fi redeschise traficului drumurile din județ.
„Nu pot aprecia acum o oră la care drumurile vor fi redeschise. În unele zone stratul de zăpadă este consistent. Pot să că spun că s-a lucrat toată noaptea pentru deszăpezire, se lucrează în continuare, dar nu pot promite acum o oră pentru a reda circulația în condiții de siguranță”, a adăugat prefectul.
Potrivit acestuia, în acest județ nu există localități nealimentate cu energie electrică sau apă.
VREMEA. ȘTIREA INIȚIALĂ. Potrivit datelor transmise Centrului Infotrafic, de la ora 7.30 au fost închise porturilor Midia, Constanța Nord și Constanța Sud Agigea, atât pentru traficul maritim, cât și pentru cel fluvial.
De asemenea, începând de la ora 07.40 a fost închis și portul Mangalia.
Pe canalele Dunăre-Marea Neagră și Sulina-Bara Sulina au fost suspendate manevrele, miercuri dimineață, din cauza vântului puternic.
Porturile constănțene au mai fost închise de vineri noapte până luni după-amiază, din cauza vântului foarte puternic, care sufla la rafală cu viteze de 70 – 80 km/h.
Bucureștiul și 14 județe, respectiv Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați și jumătatea de sud a județelor Argeș și Dâmbovița, sunt miercuri, până la ora 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol.
Potrivit avertizării, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 – 70 de kilometri pe oră. În județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea, vântul va avea la rafală peste 70 – 80 de kilometri pe oră. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.
De asemenea, județele Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj și Mehedinți, precum și jumătatea de nord a județelor Dâmbovița și Argeș sunt miercuri sub avertizare cod galben de viscol.
În Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, miercuri, între orele 06.00 și 23.00, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50-55 kilometri pe oră, temporar viscolind și troienind zăpada.
Începând de miercuri, ora 23.00, va intra în vigoare o altă avertizare, valabilă până joi, la ora 10.00.
Astfel, avertizarea cod portocaliu va fi restrânsă, de miercuri noapte, la opt din cele 14 județe, respectiv Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea și Galați.
De asemenea, de miercuri noapte până joi dimineață va fi prelungită avertizarea cod galben pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Iași, Vaslui, Bacău și Covasna.