MESAJ DE ANUL NOU 2014 de la PF Daniel. Ce a transmis patriarhul de ANUL NOU
Preafericitul Patriarh Daniel urează tuturor românilor, cu ocazia Anului Nou, oriunde s-ar afla, sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani.
Cu ocazia Anului Nou, PF Daniel a transmis românilor un mesaj în care se roagă ca Mântuitorul să apere toți copiii, toate familiile și „mai ales familiile care cresc copii în credință”. „Să ne dăruiască și nouă ajutor în lucrarea cea bună și să ne ferească de răutățile din lume pentru a înțelege ajutorul lui Dumnezeu în viața noastră”, a mai spus Patriarhul.
De asemenea, PF Daniel a vorbit despre românii care trăiesc în afara granițelor și le-a urat mulți și binecuvântați ani. .
„În mod deosebit, ne adresăm tuturor românilor care se află în jurul granițelor României, dar și în diaspora română și le dorim ani mulți și binecuvântați, păstrând legătura cu poporul român prin credință și prin toate valorile spirituale și culturale comune, mai ales prin frumoasele colinde românești. Tuturor le dorim ca îndepărtarea de casă să nu fie o îndepărtare duhovnicească, ci să fie un prilej de a întări și mai mult comuniunea românească”, a mai spus PF Daniel în mesajul său.
În toate bisericile Patriarhiei Române vor fi oficiate, la cumpăna dintre ani, slujbe speciale. Potrivit rânduielii liturgice hotărâte de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în noaptea de Anul Nou în catedralele și bisericile parohiale se oficiază Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și se citesc rugăciunea Sfântului Isaac Sirul, o rugăciune de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an, din tradiția română și slavă și respectiv din tradiția greacă.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2014 să fie declarat Anul omagial euharistic, adică anul Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni.
Eparhiile și instituțiile de învățământ teologic ale Bisericii Ortodoxe Române vor organiza în anul 2014 dezbateri, colocvii, seminarii și expoziții de icoane, fresce, mozaicuri pe cele două teme.
Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat un program-cadru național bisericesc care va cuprinde printre altele, conferințe pastoral-misionare, un congres euharistic internațional, un simpozion național și o expoziție națională dedicate „Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni” cu scopul valorificării moștenirii istorice, spirituale și culturale a epocii brâncovenești.
Totodată, vor fi organizate pelerinaje în țară și străinătate la locurile unde au trăit mari duhovnici ai ortodoxiei, precum și la locurile legate de viața, martiriul și moștenirea culturală ale Sfinților Brâncoveni.