După un tur de forță în România, o zi în care s-a întâlnit, pe rând, cu Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, dar și cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Justiției și cu reprezentanții instituțiilor judiciare, Frans Timmermans i-a asigurat pe oficialii români că este extrem de bine informat în legătură cu ceea ce se întâmplă în România și a avut un mesaj clar pentru liderii celor două Camere ale Parlamentului: „Le-am spus ambilor președinți ai Camerelor ca data viitoare când au impresia că nu am înțeles corect, să mă sune direct”.
„M-am întâlnit cu președintele, cu primul ministru, însoțit și de ministrul Justiției și de cel al Afacerilor Europene, dar și cu reprezentanți ai sistemului judiciar. Am un mesaj foarte clar: în ultimii 20 de ani ați obținut atât de multe lucruri în ceea ce privește independența justiției din România, s-au obținut de asemenea multe lucruri în ultimii 11 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar asta și datorită MCV-ului. E ca și cum ați fi alergat un maraton, iar acum sunteți pe ultima sută de metri, aproape de finish. Mesajul meu este următorul: alergați în continuare, dar nu în direcția greșită. Mai sunt doar câteva recomandări de îndeplinit, nu alergați în direcția opusă”, a fost mesajul tranșant al liderului european pentru oficialii de la București, comentând că „România a obținut un miracol în ultimii 20 de ani. Ce s-a făcut în lupta anticorupție vrem să fie ireversibil”.
Timmermans a făcut trimiteri directe la președinții celor două Camere ale Parlamentului și a atras atenția că cel mai important lucru în acest moment este ca toți cei implicați în procesul decizional să muncească împreună, nu unii împotriva celorlalți. Referitor la reformarea sistemului judiciar, acesta a transmis că, dată fiind implicarea directă a Parlamentului în acest demers, este crucial ca liderii de la Bruxelles să fie în permanență în contact cu cei de la București, atât cu Dragnea și Tăriceanu, cât și cu președinții Comisiilor cu atribuții în acest sens.
„S-a spus că uneori Comisia Europeană nu înțelege foarte bine sau nu este foarte bine informată pe acest subiect. Ei bine, de acum încolo nimeni nu va mai avea nicio scuză să spună așa ceva, pentru că vom colabora direct. Sunt instituții dispuse să vă ajute, GRECO, Comisia de la Veneția, unde sunt multe minți strălucite, Comisia Europeană, cu toată expertiza pe care o are, trebuie să lucrăm pe marginea acestor legi ale justiției, pentru a ne asigura că facem lucrurile așa cum trebuie. Asta se poate întâmpla doar într-o atmosferă de cooperare”, a mai spus Frans Timmermans care a subliniat că nu este vorba doar despre independența justiției, ci despre „respectul în interacțiunile publice, pentru că astfel riscă să se creeze o imagine negativă”.
„Prim ministrul a fost foarte clar și mi-a spus că și-ar dori să ridicăm MCV chiar înainte de preluarea președinției Consiliului UE. I-am spus că nu este imposibil, dar este posibil doar dacă termenii Comisiei vor fi respectați. Nu avem un termen limită, avem o ambiție, anul 2019″, a ținut să precizeze prim-vicepreședintele Consiliului UE.
Întrebat dacă a aflat ceva în plus astăzi sau dacă informațiile primite diferă față de cele pe care le cunoștea deja, Timmermans a replicat foarte clar că nu poate fi vorba despre așa ceva și că s-a stabilit că de acum înainte va avea contacte directe cu instituțiile de la București implicate în lanțul decizional.
„Vreau să evit orice fel de neînțelegere, tocmai de aceea am stabilit că vom avea contacte directe între mine și toate instituțiile implicate. Vreau să vă asigur că se depun eforturi atât de intense mai ales din partea celor de aici de la București, suntem foarte bine informați, nu vă faceți griji, dar nu am avut impresia că am fost dezinformat. Poate nu am avut toate informațiile, dar nu am fost dezinformat. Le-am spus ambilor președinți ai Camerelor ca data viitoare când au impresia că nu am înțeles corect, să mă sune direct”, a răspuns Timmermans.
Oficialul european a spus încă o dată că ultimul raport MCV a demonstrat că UE nu e total mulțumită de evoluțiile în domeniul justiției și că în unele zone s-a bătut pasul pe loc, arătând că probleme se pot remedia și trebuie rezolvate, în caz contrar România riscând să facă pași înapoi.
Și subiectul revocării Laurei Codruța Kovesi a fost unul destul de dezbătut astăzi, asta pentru că Timmermans și-a dorit acest lucru, acesta criticând voalat raportul ministrului Justiției și subliniind că, din punctul său de vedere, cei care trebuie să-i verifice pe magistrați sunt chiar cei din sistemul judiciar, nu politicienii: „Cred că e un principiu care ține de separația puterilor. Ca o chestiune de principiu cred că sistemul judiciar trebuie verificat chiar de sistemul judiciar. (…) Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut, dar nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmații corecte sau greșite la adresa doamnei Kovesi. Ce spun, însă, e că dacă sunt acuzații la adresa unui magistrat, atunci trebuie ca cineva din sistemul judiciar să se ocupe, așa cred că este în toată lumea”.
Timmermans face parte tot din familia europeană a social-democraților, la fel ca și cei de la PSD, și a avut un mesaj pentru ei și din punctul de vedere al doctrinei pe care o reprezintă: „Familia politică nu e importantă pentru mine când vorbesc despre Justiție. I-am spus (n.r. liderului PSD Liviu Dragnea) că nouă, social-democraților ne place să le vorbim oamenilor despre educație, despre sănătate, nu doar despre justiție. Trebuie să depășim acest moment în care discutăm doar despre reforma justiției”.
În ceea ce privește intrarea României în Spațiul Schengen, oficialul european a fost foarte clar, declarând că țara noastră este pregătită să fie parte a acestei uniuni și că e timpul ca și celelalte state să recunoască acest lucru: „Să nu încurcăm lucrurile, România trebuie să fie în Schengen. Nu există o amenințare iminentă la adresa statului de drept în această țară. Aveți o justiție independentă, ceea ce facem acum este să verificăm că toți pașii sunt respectați”, a încheiat Timmermans.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a ajuns joi în România, unde s-a întâlnit în cursul dimineții cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dar și cu șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precizând, la solicitarea jurnaliștilor că a fost o întâlnire bună. Pe agenda lui Timmermans s-au aflat și întrevederi cu Iohannis, Dăncilă, dar și cu Laura Codruța Kovesi sau Tudorel Toader.
Liviu Dragnea s-a întâlnit la ora 09:00, la Camera Deputaților, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, aceștia discutând aproximativ 30 de minute.
La finalul întâlnirii, Liviu Dragnea l-a condus pe Frans Timmernas către biroul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă a fost o întâlnire bună, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ.
„Președintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritățile din România, este cea recomandată și apreciată, fiind astfel evitate informarea parțială și distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreședintelui Comisiei la București este, de aceea, considerată drept element necesar al relației de normalitate cu instituțiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părți pentru dialog direct”, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, Tăriceanu a opinat că este utilă coordonarea eficientă cu Instituțiile Europene, în această perioadă în care România se pregătește pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului UE.
„Referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, președintele Senatului a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este așteptată pentru a încheia situația curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile și strategiile naționale, situație confirmată și de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în Bulgaria și România realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie”, se arată în documentul citat.
În ceea ce privește modificarea codurilor penal și de procedură penală, Tăriceanu a precizat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale.
Cu privire la statul de drept, președintele Senatului a precizat că, în baza legitimității date de votul alegătorilor, se urmărește ca instituțiilor garantate prin Constituție și legi să li se asigure o funcționare democratică, în afara oricărei interferențe a instituțiilor de forță sau a serviciilor de intelligence.
„Pe 1 martie dl. Timmermans (prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale – n.r.) va veni la Parlament. Se va întâlni cu președintele Camerei, cu dl. Dragnea, iar după aceea cu membrii Comisiei speciale (comune comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției – n.r.)”, a anunțat secretarul Biroul Permanent al Camerei Deputaților Georgian Pop.
Potrivit paginii de internet a Comisiei Europene, Frans Timmermans va mai avea pe 1 martie, la București, întâlniri și cu președintele Klaus Iohannis, cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu premierul Viorica Dăncilă.
Într-un interviu pentru Calea Europeană, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a declarat că va avea discuții cu Laura Codruța Kovesi și Tudorel Toader, în contextul cererii de revocare a procurorului șef al DNA de către ministrul Justiției.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a încurajat autoritățile române să „depășească ultima parte a maratonului” privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenția de a renunța la rapoartele de monitorizare.
„Asta le voi spune autorităților române: dacă faceți tot ceea ce vă cerem, puteți scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunța la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE”, a mai declarat Timmermans.