În urmă cu peste o lună, mii de români tremurau de frig și frustrare stând la coadă în fața ambasadelor sau consulatelor României în străinătate. Nu voiau decât să voteze. Unii au fost „norocoși” și, după ore întregi de așteptare, au reușit să pună ștampila pe buletinul de vot. Alții au fost lăsați pe dinafară. Niciunul dintre ei, însă, nu a uitat să lupte, să creadă, să sărbătorească Ziua Națională, iar azi, când Crăciunul nu este petrecut neapărat de toți acasă, diaspora transmite, prin intermediul gândul, mesaje celor rămași acasă.
Din Belgia, Mihaela Popescu le urează românilor nu doar Sărbători fericite!, ci un pic mai mult de atât. Cum Crăciunul și apropierea Anului Nou îndeamnă la reflecție asupra celor petrecute pe parcursul lui 2014, românca stabilită peste granițe de șapte ani îi îndeamnă pe conaționalii ei „să se oprească pentru o secundă” și „să se gândească la ceea ce ar putea face pentru comunitate”.
„Aș dori ca fiecare român să fie conștient de drepturile pe care le are, de metodele prin care și le poate apăra și aș dori ca fiecare dintre noi să se oprească pentru o secundă din drumul către zidul de care ne vom lovi curând și să se gândească la ceea ar putea face pentru comunitatea în care trăiește și pentru a schimba direcția în care ne îndreptăm ca umanitate”, spune Mihaela. „Mi-aș dori ca oamenii să fie conștienți de puterea pe care o au și de faptul că, solidari, pot schimba lucrurile în sensul pe care și-l doresc! Nu pot decât să-l citez pe Dalai Lama: «Dacă credeți că sunteți prea insignifianți pentru a face diferența, încercați să dormiți cu un țânțar în aceeași cameră!». La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni, să lupte pentru țara lor oriunde s-ar afla!”, a adăugat ea.
FOTO: Facebook//Mihaela Popescu
Un mesaj similar are și Eduard Stoian, un tânăr în vârstă de 26 de ani, care studiază Dreptul la Viena. Din motive personale, nu a venit în țară de sărbători, dar celor de aici le dorește, în primul rând, să nu uite un cuvânt: „solidaritate”.
„Românilor le urez din toată inima să aibă parte de tot ce este mai bun și să rămână solidari, în aceeași manieră ca din 2 noiembrie până după 16 noiembrie, în fiecare zi, pentru toate timpurile!”, a spus Eduard.
Georgiana Waniek, Franța: „Santa Klaus există”
Amintirea alegerilor prezidențiale, a ușilor închise în față, a tăcerii celor care ar fi trebuit să ofere explicații îi sunt încă vii în minte și Georgianei Waniek. Tânăra în vârstă de 28 de ani locuiește de mai mult timp în Franța, dar Crăciunul a readus-o în România, în sânul familiei.
„Dragi români de acasă, cu ocazia sărbătorilor de iarnă vă doresc seninătate cu sănătate, bucurie, cu îngăduință, un An Nou limpede atât pe plan personal, cât și pe plan politic!”, transmite ea. Ba încă entuziasmată de rezultatul „cursei” electorale din noiembrie, Georgiana le reamintește românilor că „Santa Klaus” există acum. Și nu oricum, ci mai ales mulțumită diasporei care a ținut cu tot dinadinsul să voteze, crede românca.
FOTO: Facebook//Georgiana Waniek
„Vă rog să nu uitați că Santa Klaus există ! Pentru că noi v-am ajutat să existe! Santa Klaus, așa cum am fost învățați de mici, nu este o simplă persoană. Este întruchiparea magiei. Acum că sunteți mari, trebuie să nu uitați asta, însă trebuie să știți totuși că nu este nici magie, ci un pic mai mult: un principiu! Pentru principiul acesta am stat mii de oameni la coadă ca să-l votăm. Cu gânduri bune să mergem înainte și să ne facem urmașii cu adevărat mândri că sunt români!”, este mesajul Georgianei Waniek.
Din Strasbourg, Alexandru Urdaș are și el câteva cuvinte pentru cei de acasă. Tânărul care lucrează în Paris de mai mult timp, ca economist la UNESCO, se află acum în vizită la iubita lui, unde, alături și de sora și cumnatul lui, petrece un Crăciun autentic românesc: „Strasbourgul este și anul acesta Orașul Crăciunului în Europa, însa tot la Sibiu aș fi preferat să fiu”, mărturisește el. „Vom mânca sărmăluțele cu mămăliguță, brănză de burduf în coajă de brad și cașcaval, aduse direct de la Sibiu”, a povestit pentru gândul.
Iar pentru români are un mesaj: „Să aibă niște sărbători de Crăciun fericite, să fie sănătoși și voioși pentru a putea continua împreună schimbarea profundă a țărișoarei noastre. Nu în ultimul rând, pe lângă sărbatorire, sfârșitul de an este prilej de reflecție, de tras linie, de făcut bilanțul anului trecut și de stabilit un plan real, dar optimist, pentru anul următor. «Să fim schimbarea pe care ne-o dorim în lume»„, spune Alexandru, citându-l la final pe Mahatma Ghandi.
FOTO: Facebook//Alexandru Urdaș
Gânduri bune transmite de departe, din Italia, și Pavel Croitoru: „Doresc un Crăciun Fericit tuturor românilor oriunde s-ar afla, un gând sincer de aproape de casă și de cei dragi. Fie ca anul viitor să le aducă multă sănătate și belșug! La mulți ani!”.
Cristina Chiș, Paris: „Dulce Românie, visez”
Gândul a transmis azi mesajele de Crăciun ale românilor din diasporă, așa cum, în urmă cu puțin timp, i-a ajutat pe aceeași oameni să-și facă vocile auzite. După ce mii de persoane s-au văzut îngenuncheate de un sistem defectuos, de nepăsarea și lipsa de reacție a autorităților, scrisorile lor și-au găsit loc pe gandul.info.
Din Belgia, Franța, Italia, Marea Britanie sau Austria, românii le-au adresat celor din țară cuvinte de încurajare, i-au „îmbărbătat” pe cei care pe 2 sau pe 16 noiembrie nu au reușit să voteze sau și-au mărturisit, pe rând, dorința cea mai adâncă: aceea de a transforma România și de a reveni acasă.
„România în care m-aș întoarce ar fi o țară în care normalitatea ar prima și nu ar fi o excepție de breaking news”, scria Mihaela Popescu la vremea respectivă. „O țară în care politicienii ar reprezenta chiar interesele celor care i-au ales, și nu propriile intrerese, în care legea ar fi aceeași pentru toți, în care oamenii care taie pădurile și-ar da seama că își taie propriile resurse de oxigen, în care angajații companiilor care desfășoară proiecte distructive pentru mediu și-ar da seama că, cu fiecare proiect realizat, bat un cui în coșciugul copiilor și nepoților lor…”, adăuga ea.
O altă tânără româncă aflată la Paris a ținut chiar să le reamintească tuturor că acest Crăciun este unul care sărbătorește totodată 25 de ani de libertate.
FOTO: Facebook//Cristina Chiș
„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, / Țara mea de glorii, țara mea de dor? (…)se împlinesc 25 de ani de la momentul la care generația părinților mei te-au pus în rândul statelor care garantează și respectă drepturile fundamentale ale omului. Trăim în umbra celor care dansau atunci pe străzi și simteau, pentru prima dată, libertatea în fiecare respirație”, scria Cristina Chiș.
„ Acum, libertatea este privită ca un dar, pe care îl uiți într-un sertar până când cineva încearca să ți-l fure. După 25 de ani, viața românului este încă încriptată de griul neputinței și legată de lanțuri de nepăsare. Trăim pe o insulă a sărăciei într-un ocean de deznădejde. Refuz să cred că asta e tot ce putem face împreună. (…) Închid ochii și îmi las privirea să zburde fără limite imaginându-te în viitor, atât de curată, grasă și frumoasă încât mă simt ca Alice în Țara Minunilor. (…)Visez că într-o zi nu o să ne mai împărțim terenurile și resursele la străini. Nu mai stăm la povești în fața porții, ci mergem să ne lucrăm pământul așa cum au făcut bunicii noștri și străbunicii noștri, doar că vom ști cum să folosim câteva gadget-uri în plus. Nu mai suntem leneși stând acasa pe banii altora, ci ne luam viața în mâini și dacă nu ne găsim de lucru, ne facem. (…)Dulce Românie, visez. Visez că într-o zi ne vom iubi. Sunt destui care vor să ne pună la ușa iubirii zăvor, să pună cătușe cuvântului dor. De aceea, Românio, voi păstra această promisiune de amor ascus. O voi reciti, probabil cu lacrimi în ochi, după ce vom fi sângerat din toata voința noastră înspre această transformare”, adăuga tânăra originară din Cluj.