Mesajul lui Obama cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei

Publicat: 19 08. 2015, 19:23

În această scrisoare, transmisă de către Ambasada Statelor Unite, șeful statului american notează că ungurii își sărbătoresc înființarea statului de Sfântul Ștefan, pe 20 august.

„Succesul Sfântului Ștefan în ancorarea Ungariei în Europa, în urmă cu peste 1.000 de ani, rămâne o realizare istorică”, apreciază Obama, citat în scrisoare.

„În această zi, sărbătorim relația importantă dintre Statee Unite și Ungaria, un aliat loial și un partener prețuit”, se arată în scrisoare.

Relațiile bilaterale americano-ungare au la bază un „angajament comun față de democrație, consolidat prin parteneriatul nostru economic și hotărârea comună de a face să progreseze securitatea în locuri ca Irak, Afganistan și Balcani”, se arată în scrisoare.

„Ca membri ai familiei transatlantice a națiunilor, este necesar să căutăm în mod constant să respectăm principiile și valorile fundamentale care stau la baza democrației și libertății”, îndeamnă Obama, referindu-se la critici mai vechi adresate guvernelor lui Viktor Orban.

Șeful statului american evocă în continuare angajamentul celor două state față de „idealuri și instituții care susțin statul și societatea, precum statul de drept, toleranța și un sistem de echilibru al puterilor”.

„Este necesar să apărărm aceste principii în Europa și în lume”, subliniază Obama, precizând că acest lucru „întărește nu doar relațiile noastre bilaterale deja puternice, ci și, într-un sens mai larg, NATO”.

Pe de altă parte, vicepremierul Zsolt Semjen a înmânat în Parlament, miercuri, cu o zi înainte de Ziua Națională, premii pentru comunitățile maghiare.

Efortul Sfântului Ștefan, fondatorul statului ungar, „poate fi continuat dacă toți acționează puțin ca Sfântul Ștefan în domeniile lor”, a îndemnat Semjen într-un discurs.

Ungaria are nevoie să-i recunoască pe cei care-i ajută pe maghiari să-și păstreze identitatea națională, a subliniat el.

Secretarul de stat însărcinat cu comunitățile maghiare din străinătate Arpad Janos Potapi a declarat, la rândul său, că este necesar ca Guvernul să adopte măsuri „în baza cărora să se nască și mai mulți maghiari”.

El a îndemnat Executivul să ofere stimulente tinerilor maghiari din alte țări, pentru ca aceștia să aleagă să învețe la școli în limba maghiară.

În cadrul ceremoniei au fost acordate zece distincții unor organizații și persoane cu „realizări” în promovarea unor activități politice, culturale, religioase, științifice și economice ale comunităților maghiare din alte țări.

Printre premiați s-au aflat sculptorul Jozsef Miholcsa, Fundația Gaudeamus și Liceul Teglas Gabor din România, grupul de dansuri populare Dunaag din Slovacia și trupa de teatru Sturcz Jozsef din Serbia, dar și pastroul reformat Miklos Istvan Toth din Olanda.