Mesajul lui Traian Băsescu pentru Ucraina: Să găsească resurse pentru a plăti datoriile la gaze. Nu poate cere bani zilnic
„Ucraina nu poate cere bani în fiecare zi. Da, sunt un susținător al sprijinirii Ucrainei în momente dificile. În același timp, știm foarte bine ceea ce a spus FMI zilele acestea, că Ucraina trebuie să găsească resurse interne, pentru că aceste resurse există”, a declarat președintele Traian Băsescu, după Consiliul European, întrebat ce părere are despre ajutorul cerut de Ucraina pentru a-și plăti datoriile la gaze (către Gazprom – n.r.).
Șeful statului a precizat că România nu se va opune unui ajutor dacă Ucraina va avea probleme.
„În cazul în care Ucraina se va confrunta cu dificultăți în ceea ce privește plata, bineînțeles că România nu se va opune să o ajute să achite nota de plată. Dar Ucraina trebuie să înțeleagă că este o țară mare care trebuie să găsească resurse pentru a supaviețui pe cont propriu, nu să ceară mereu bani”, a subliniat Băsescu.
„Libertatea înseamnă să-ți creezi propriile condiții pentru a rămâne liberă, pentru că, dacă ești atât de dependentă în ceea ce privește gazele, banii, hrana, nu poți deveni o țară puternică”, a mai spus Traian Băsescu.
Autoritățile din Rusia și Ucraina au ajuns, recent, la o înțelegere în privința prețului gazelor naturale care ar urma să fie livrate Ucrainei pe perioada iernii, fiind aproape de a încheia un acord formal care ar elimina îngrijorările privind eventuale întreruperi în aprovizionarea de gaze pe continent.
Președintele ucrainian, Petro Poroshenko, a anunțat, sâmbătă, că țara sa a acceptat să plătească Rusiei 385 de dolari pe perioada iernii pentru o mie de metri cubi de gaze, relatează The Wall Street Journal.
Potrivit oficialilor din Kiev, Ucraina nu dispune însă de fondurile necesare achiziționării de gaze naturale și intenționează să ceară ajutor Fondului Monetar Internațional, care ar putea să suplimenteze un împrumut de 17 miliarde de dolari acordat la începutul anului.
Rusia, care acoperă aproape 15% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit în luna iunie livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unei dispute legate de prețuri și datorii, dar a continuat să furnizeze gaze clienților europeni.
În prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la aproximativ 5 miliarde de dolari.