„Am primit cu multă tristețe vestea dispariției Academicianului Solomon Marcus. Performanța sa științifică și devotamentul pentru a construi un sistem educațional centrat pe nevoile reale ale celui care învață reprezintă un model la care ne putem raporta cu toții. Va rămâne pentru totdeauna în sufletele și gândurile noastre pentru tenacitatea, înțelepciunea si dragostea cu care și-a desăvârșit viața și cariera. Transmit sincere condoleanțe și sunt alături de cei care îl respectă și îl iubesc pe Academicianul Solomon Marcus. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.
Matematicianul Solomon Marcus a încetat din viață, joi, la vârsta de 91 de ani la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”.
Solomon Marcus s-a născut în data de 1 martie 1925 în județul Bacău. După absolvirea studiilor liceale, a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București. A obținut ulterior titlurile științifice de doctor în matematică și doctor docent. După absolvirea facultății, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București.
Profesorul Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, iar opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. A publicat peste 50 de volume în România și care au fost traduse în mai multe limbi din Europa și nu numai și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate.
Din 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române. În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.