Cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite s-a desfășurat, anul acesta, în condiții specifice induse de pandemia de coronavirus. De altfel, criza medicală fără precedent declanșată, la nivel mondial, de amenințarea COVID-19 a constituit tema principală a declarațiilor, însă au fost abordate și alte subiecte de interes global pe termen mediu și lung.
Într-un amplu discurs pe care l-a susținut în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a abordat, cu pragmatism și accente emoționale bine punctate, temele prioritare ale acestei perioade, printre acestea numărându-se pericolul noului coronavirus, lupta asiduă a specialiștilor pentru descoperirea cât mai rapidă a unui vaccin salvator, dar și un proiect comun pentru construirea unei ”Lumi noi” prin eforturile tuturor națiunilor.
Totodată, Președintele Kazahstanului a tras un puternic semnal de alarmă și a insistat asupra ideii esențiale că devine ”o obligație morală comună” reflectarea la paradigma construirii unei noi realități, la nivel mondial, omenirea aflându-se, din cauza acestei pandemii a coronavirusului, ”într-un moment de transformare sau dezintegrare”.
”Anul acesta comemorăm cea de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite, iar cea mai mare provocare a epocii noastre – pandemia de coronavirus – continuă să provoace suferințe profunde în rândul oamenilor din întreaga lume, afectând grav economia mondială. În urma acestei tragedii umane fără precedent, în numele tuturor locuitorilor din Kazahstan, exprim profunda recunoștință în fața tuturor profesioniștilor din domeniul medical, precum și membrilor personalului din prima linie care lucrează, zi de zi, pentru a ne proteja de această amenințare fără precedent”, a declarat Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.
Președintele Kazahstanului a mai atras atenția, în discursul său, că această criză medicală fără precedent s-a transformat și într-un ”test de stres” la nivel mondial, ceea ce a avut repercusiuni negative la toate nivelurile societății. Pericolul unei ”stări de disfuncționalitate globală” trebuie luat în calcul și înțeles în profunzimea sa, iar națiunile pot depăși această criză medicală doar dacă vor lupta împreună.
În contextul actual, lumea se află la doar un pas răsturnări dramatice, iar consecințele pot fi ireversibile. Nici ”greșelile trecutului” nu ar trebui să fie uitate, concluziile pragmatice având ca punct de reper fundamental o ”cooperare globală” dorită și necesară.
”Actuala situație de urgență mondială este un adevărat test de stres pentru noi toți, ducând la turbulențe de sănătate, umanitare și socio-economice. Pe de altă parte, criza noului coronavirus a scos în evidență greșelile și eșecurile trecutului. Am asistat la un colaps critic al cooperării globale – ca răspuns la această criză -, la protecționism comercial și naționalism politic, apropiindu-ne de ceea ce unii au numit deja ”o stare de disfuncționalitate globală”, a spus președintele Kazahstanului în timpul discursului.
Întreaga lume este la un pas de răsturnări dramatice care pot duce la consecințe ireversibile. Lipsa încrederii reciproce, neînțelegerea concurenței internaționale, războaiele comerciale și sancțiunile subminează perspectivele și speranțele pentru o lume mai bună. Să fim sinceri – în lumea post-război rece am ratat în mare măsură șansa de a construi un sistem internațional cu adevărat drept, concentrat pe nevoile oamenilor. Soarta generațiilor viitoare depinde de înțelegerea acestei realități, în primul rând de către noi, liderii statelor.
”Născut cu un secol înainte de înființarea ONU, un mare poet și filosof kazah, Abai, și-a propus propria formulă privind interacțiunea globală: „Umanitatea are nevoie de iubire, compasiune, acțiuni îndrăznețe, de fapte și gândire”
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev
Imediat după izbucnirea crizei coronavirusului, diferitele fonduri, programe și agenții ale ONU au făcut un pas înainte pentru a combate criza. ”Cu toate acestea, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult”, susține Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.
Prin vocea Președintelui Kassym-Jomart Tokayev, Kazahstanul propune, de altfel, înființarea unui organism multilateral special – Agenția Internațională pentru Siguranța Biologică – bazat pe Convenția privind armele biologice din 1972 și ”responsabil în fața Consiliului de Securitate al ONU”.
Este nevoie de eforturi concertate urgente pentru o redresare economică cu adevărat globală, iar Președintele Kazahstanului se alătură apelului secretarului general referitor la ”pachetul de salvare în valoare de 10% din economia mondială” și împărtășește opinia sa conform căreia ”răspunsul la pandemie ar trebui să se bazeze pe un nou acord global pentru a crea oportunități egale și mai largi pentru toți”.
”Credem că suspendarea rambursării datoriilor de către cele mai sărace țări va contribui la reducerea incertitudinii. Instituțiile financiare internaționale trebuie să pună în aplicare soluții inovatoare, cum ar fi swap-urile de la datoria la sistemul de sănătate. Sper că viitoarea reuniune la nivel înalt privind finanțarea dezvoltării va produce măsuri concrete. Țările în curs de dezvoltare fără ieșire la mare au fost afectate în mod deosebit de COVID-19, care a afectat grav lanțurile comerciale și de aprovizionare”, a declarat Președintele Kazahstanului în fața Adunării Generale a ONU.
”În calitate de actual președinte al Grupului LLDC, Kazahstanul a propus o foaie de parcurs a ONU pentru a revigora implementarea Programului de acțiune de la Viena. Cea mai mare așteptare a oamenilor noștri este rezultatele practice în cadrul Agendei 2030. Avem nevoie de pași promptați și bine coordonați pentru a ne întoarce pe drumul cel bun pentru o decadă de acțiune SDG accelerată – probabil cel mai critic deceniu al generației noastre”
Kassym-Jomart Tokayev
Obiectivul de bază – dispariția înfometării, la nivel global – trebuie susținut necondiționat. În acest context, Președintele Kazahstanului a reamintit importanța convocării unui Summit care să aibă ca subiect esențial ”sistemele alimentare în 2021”. Organizația Islamică pentru Securitatea Alimentară –inițiată de Kazahstan – este pregătită să sprijine campania umanitară internațională prin crearea de rezerve alimentare.
”Pentru a recunoaște rolul voluntarilor, propun Organizației Națiunilor Unite să proclame Anul internațional al mobilizării voluntarilor pentru dezvoltare. În Kazahstan am declarat anul 2020 un ”An al voluntarilor”, a mai anunțat Președintele Kazahstanului.
Există încă două crize care se profilează chiar în spatele pandemiei. Una dintre ele este ”neproliferarea nucleară și criza dezarmării”. Kazahstanul a fost modelul unui stat responsabil prin abandonarea de bună voie a arsenalului său nuclear și închiderea celui mai mare loc de testare nucleară din lume. Cu toate acestea, eroziunea continuă a regimului de neproliferare creează o situație periculoasă care nu poate fi trecută cu vederea.
În astfel de condiții, Kazahstanul se așteaptă ca toate statele membre să se alăture apelului său către puterile nucleare pentru a lua măsurile necesare și urgente prin care omenirea poate fi salvată de la un ”dezastru nuclear”.
”În acest sens, apreciem un rol activ jucat de instituțiile relevante ale ONU, inclusiv Organizația Tratatului de interzicere a testelor nucleare cuprinzătoare. Credem că ar trebui să se dea asigurări de securitate negative obligatorii din punct de vedere juridic pentru fiecare stat care nu are arme nucleare. De aceea, îndemnăm toate țările P5 să ratifice respectivele protocoale la tratatele privind zona liberă de arme nucleare, inclusiv Tratatul de la Semipalatinsk”, a mai afirmat Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.
O altă criză existențială pentru civilizația este reprezentată de ”schimbările climaterice care afectează întreaga planetă”. Nu este doar o problemă periculoasă în sine, ci este și un „multiplicator de amenințări”. Urgența climatică este o cursă pe care o pierdem. Dar recuperarea post-COVID ne oferă ocazia unică de a pune protecția mediului în fruntea agendei internaționale. Trebuie să ne unim în jurul celor șase acțiuni climatice pozitive ale ONU.
Kazahstanul rămâne, încă, vulnerabil la diversele efecte negative ale schimbărilor climaterice. Tragediile din Mării Aral și situl de testare nucleară Semipalatinsk, topirea rapidă a ghețarilor și deșertificarea amenință nu numai Kazahstanul și regiunea Asiei Centrale, ci și întreaga lume.
”Vom reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 15% până în 2030 prin revizuire economică și modernizare industrială. Și totuși, în următorii cinci ani vom planta mai mult de două miliarde de copaci. Pentru a aborda aceste crize globale, trebuie să restabilim o atmosferă de încredere între statele membre și să consolidăm instituțiile multilaterale. Lipsa de încredere între națiuni a devenit toxică pentru relațiile internaționale.
Este o datorie morală să demonstrăm angajamentul nostru față de scopurile și principiile de bază ale Cartei ONU. Datorită cererii imens în creștere pentru consolidarea încrederii, Kazahstanul își propune să transforme Conferința privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia într-o organizație cu drepturi depline pentru securitate și dezvoltare în Asia”
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev
Comunitatea mondială ar trebui să promoveze din ce în ce mai mult o ideologie de toleranță, înțelegere reciprocă și diversitate culturală. Aceasta este o cheie pentru a contracara ura și intoleranța.
Președintele Kazahstanului a evidențiat, încă o dată, necesitatea creării unei coaliții unificate pentru a contracara o altă provocare globală – terorismul internațional -, invitând toate țările să adere la Codul de Conduită pentru realizarea unei lumi libere de terorism.
”Kazahstanul a fost printre primii care ne-au repatriat femeile și copiii din Siria și Irakul devastat de război. Nu a fost o decizie ușoară, ci absolut necesară. Credem cu tărie că Națiunile Unite trebuie să conducă efortul global de a depăși pandemia, de a accelera recuperarea și de a îmbunătăți perspectivele de guvernanță globală. Prin urmare, fiecare agenție ONU ar trebui să își restabilească eficiența și relevanța față de sarcinile pe care ni le propunem. Nu avem altă alternativă decât să ne ridicăm la înălțimea marii provocări de a construi o ONU mai robustă și orientată spre viitor. Critica Națiunilor Unite nu este întotdeauna corectă. ONU face exact atât cât permite voința politică a statelor membre”, a mai transmis Președintele Tokayev.
Deși diferite, fiecare dintre aceste trei crize reprezintă, de fapt o provocare de guvernare, a specificat Președintele Kazahstanului. Pentru a realiza o lume cu adevărat dreaptă și centrată pe oameni, măsurile la nivel internațional ar trebui să fie însoțite de eforturi dedicate la nivel național.
”Kazahstanul este hotărât să construiască un „stat ascultător” puternic din punct de vedere economic, avansat democratic și orientat spre om. Prin urmare, efectuăm reforme politice și economice care se așteaptă să dea un impuls dezvoltării societății noastre pentru a răspunde așteptărilor oamenilor noștri. Am dezincriminat defăimarea, am adoptat noi legi privind partidele politice și reuniunile de masă pașnice. Pentru a îndeplini un drept fundamental la viață și demnitate umană, am decis să ne alăturăm celui de-al doilea protocol opțional la Pactul internațional privind drepturile civile și politice privind abolirea pedepsei cu moartea”, a anunțat Președintele Kazahstanului în fața Adunării Generale a ONU.
O altă prioritate este asigurarea egalității de șanse pentru femei și tineri, protecția copiilor, iar în Kazahstan a fost redusă valoarea indicelui de inegalitate de gen de două ori, fiind introdusă o cotă obligatorie de 30% pentru femei și tineri în listele partidelor electorale.
”Am ajutat 4,5 milioane concetățeni care și-au pierdut temporar veniturile în timpul pandemiei, alocând pentru acest obiectiv 1,1 miliarde de dolari. Peste un milion de persoane au primit pachete alimentare și de uz casnic. A fost o măsură fără precedent în partea noastră de lume. Cooperarea regională a fost întotdeauna principalul nostru obiectiv și angajament”, a mai completat Kassym-Jomart Tokayev.
”Asia Centrală se află într-o transformare rapidă prin extinderea semnificativă a cooperării regionale în diverse domenii. Fără îndoială că o Asia Centrală prosperă, puternică și unită este benefică atât pentru părțile interesate regionale, cât și pentru cele globale. În ceea ce privește stabilitatea regională, utilizarea rațională a resurselor de apă transfrontaliere este instrumentală. Astfel propunem înființarea unui consorțiu regional de apă și energie”
Kassym-Jomart Tokayev
În finalul discursului pe care l-a susținut în fața Adunării Generale a ONU, Kassym-Jomart Tokayev a reamintit că toate crizele aduc și ”oportunități”, iar o lume mai bună poate fi reconstruită.
Dar accentul ar trebui pus, neapărat, pe cauzele profunde care declanșează astfel de crize mondiale, pe măsurile de prevenție și pe creșterea eficienței resurselor limitate.
”Trebuie să ne amintim că în criză vine o oportunitate. Putem reconstrui pentru o lume mai bună, mai ecologică, mai eficientă, echitabilă și incluzivă. Accentul trebuie pus pe cauzele profunde, măsurile preventive și creșterea eficienței resurselor noastre limitate. Toate eforturile ar trebui să fie ghidate de imperativul moral – de a pune oamenii pe primul loc. Kazahstanul va rămâne întotdeauna un puternic susținător al ONU și va participa activ la îndeplinirea aspirației noastre colective pentru un viitor mai bun și mai fericit. Vă mulțumesc pentru atenție”, a încheiat Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului.