„Comunismul s-a născut în același an cu mine, în 1921. Acum, după mai bine de nouă decenii, am fericita ocazie să mă adresez vouă, sărbătorindu-i căderea”, le-a spus Regele Mihai I celor 12 foști șefi de stat.
Regele Mihai le-a mai spus foștilor șefi de stat că de la moartea bunicului său, Regele Ferdinand I, de când a fost proclamat Regele României, în cei 87 de ani, a fost martorul direct al apariției și prăbușirii fascismului și comunismului.
„Două sisteme criminale, care au lăsat în urmă peste o sută de milioane de victime și multe milioane de oameni schilodiți, sufletește și trupește. Viața mea a fost o lungă și loială așteptare. Așteptare ca Europa să-și vină în fire, așteptare ca România să se reîntoarcă la ea însăși. Răbdarea poate fi, uneori, o armă împotriva destinului istoric. Așteptarea și credința. Iubirea și simțul datoriei. Dar în lunga mea viață am cunoscut și momente binecuvântate”, a transmis Regele Mihai I.
Suveranul a spus că Dumnezeu a vrut să fie în prima linie a revenirii României în rândul țărilor europene, „prin intrarea României, ca membru deplin, în Uniunea Europenă și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”.
„Familia mea și cu mine am muncit mult în ultimii douăzeci și cinci de ani de la căderea Comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă și demnă. Nu vom înceta să facem acest lucru până la sfârșitul zilelor noastre, convinși fiind că instituția Casei Regale este parte a identității noastre statale și naționale”, a mai spus Regele Mihai I.
Mesajul Regelui Mihai I a fost transmis de către Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta în Sala de plen a Senatului României, în cadrul sesiunii inaugurale a Conferinței Internaționale „25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est: privind în urmă, privind înainte”.
Joi seara, Majestatea Sa Regele Mihai I va oferi un dineu oficial în onoarea unui număr de doisprezece foști șefi de stat din Europa Centrală și de Est, cu ocazia împlinirii a douăzeci și cinci de ani de la căderea comunismului. Dineul regal va avea loc în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, începând cu ora 21:15 și va fi precedat de o ceremonie în Sala Regilor. Alături de Majestatea Sa, vor lua parte Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae.
Vor participa E.S. domnul Lech Walesa, președinte al Poloniei (1990 – 1995), E.S. domnul Emil Constantinescu, președinte al României (1996-2000), E.S. domnul Petăr Stoyanov, presedinte al Bulgariei (1997 – 2002), E.S. domnul Stanislav Shushkevich, președinte al Belarus (1991 – 1994), E.S. domnul Sali Berisha, președinte al Albaniei (1992 – 1997), E.S. domnul Petru Lucinschi, președinte al Republicii Moldova (1996 – 2001), E.S. domnul Rexhep Meidani, președinte al Albaniei (1997 – 2002), E.S. domnul Rudolf Schuster, președinte al Slovaciei (1999 – 2004), E.S. domnul Boris Tadic, președinte al Serbiei (2004 – 2012), E.S. domnul Viktor Iușcenko, președinte al Ucrainei (2005-2010), E.S. domnul Leonid Kuchma, președinte al Ucrainei (1994-1999), E.S. domnul Valdis Zatlers, președinte al Letoniei (2007-2011), precum și E.S. dl Hans-Gert Pöttering, președintele Parlamentului European (2007-2009).