Mesajul transmis de secretarul de stat ungar Zsolt Nemeth lui Traian Băsescu

Publicat: 14 08. 2013, 13:22
Actualizat: 31 01. 2019, 21:52

Ungaria nu este o țară revizionistă, dar are o responsabilitate constituțională față de ungurii din străinătate, reprezentată în cadrul politicii sale externe, a declarat secretarul de stat Zsolt Nemeth, răspunzând unor declarații ale președintelui român Traian Băsescu, relatează MTI.

Nemeth a răspuns astfel, miercuri dimineața, pentru postul public de radio Kossuth, unor declarații recente ale președintelui român Traian Băsescu, care a declarat luni, în cadrul unui forum în Ținutul Secuiesc, că Ungaria a devenit un „focar de instabilitate” în privința problemelor minorităților etnice și că România își va asuma rolul „punerii la punct a Budapestei”.

El a apreciat că au fost lansate o serie de „acuzații nefondate” în privința relațiilor Ungariei cu vecinii săi și comunitățile maghiare care trăiesc în aceste țări.

Cea mai gravă, a apreciat el, este cea potrivit căreia „Ungaria caută să exercite un anumit tip de protectorat al ungurilor care trăiesc în străinătate, care este mai degrabă o acuzație îndrăzneață de revizionism”.

Ungaria nu este o țară revizionistă, ci poartă o responsabilitate constituțională față de ungurii din afara frontierelor și își asumă această responsabilitate în cadrul politicii sale externe, concentrându-se asupra susținerii drepturilor minorităților, a subliniat Nemeth.

El a notat că Ungaria și-a consolidat și stabilizat „în mod spectaculos”, în ultimii ani, relațiile bilaterale cu vecinii, spre exemplu cu Serbia și Slovacia, și caută să facă același lucru și cu România.

Garantarea unor drepturi individuale și colective este parte a unei stabilități pe termen lung în relațiile bilaterale, a subliniat Nemeth, adăugând că Traian Băsescu a jucat un rol important în stabilizarea relațiilor ungaro-române. Acesta este un lucru pe care „nu trebuie să îl uităm”, a mai spus el.