Potrivit Legii 150/2005 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor privind călătoria cu metroul, cei care fumează în metrou sau în stațiile de metrou și sunt prinși de paznici riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 lei.
Cu aceleași sume riscă să fie amendate și persoanele care își deschid o bere la metrou sau orice altă băutură alcoolică. Amenda poate fi însă de două ori mai mare în cazul călătorilor care intră pe peron fără să valideze cartela magnetică de metrou. Astfel, ei pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 2.000 de lei.
Nici persoanele care aruncă resturi de mâncare pe jos nu sunt trecute cu vederea și riscă să achite amenzi de 200-500 lei. În schimb forțarea deschiderii ușilor în timpul mersului sau staționării vagoanelor, precum și acționarea semnalului de alarmă din trenuri, a butoanelor de oprire a escalatoarelor sau a butoanelor de deconectare de urgență a tensiunii fără a exista un pericol iminent pentru siguranța circulației se pedepsește cu amendă între 1.000 și 1.500 lei.
Cele mai dure sancțiuni contravenționale, cu o valoare între 1.000 și 3.000 lei, sunt prevăzute pentru „extragerea pietrei, nisipului ș lutului, depozitarea de materiale în șanțurile de scurgere a apelor, afectarea lucrărilor de apărare și consolidare a platformei căii de rulare și a lucrărilor de artă sau efectuarea de lucrări neautorizate în zona căii de rulare”.
În 2014, cel puțin 173 milioane persoane au călătorit cu metroul din București. Zilnic, serviciile Metrorex au fost folosite, în medie, de 474.502 persoane, potrivit unui audit al Metrorex, citat de B365.ro.
În luna martie a acestui an, compania a scumpit călătoriile cu metroul cu sume cuprinse între 16 și 33% și a eliminat unul din cele mai utilizate abonamente. Prețul cartelei cu două călătorii a crescut de la 4 la 5 lei, cea cu 10 călătorii s-a scumpit de la 15 lei la 20 de lei și pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii sunt nevoiți să plătească 70 lei lunar, față de 60 lei, înainte de creșterea prețului.