Localitatea Petrești, aflată la 11 kilometri de municipiul Carei, este una cu totul atipică pentru mediul rural românesc, autoritățile realizând proiecte care țin mai degrabă de occident decât de estul Europei, cu atât mai puțin de o localitate de „la țară”. Apă și canalizare există de câțiva ani, iar curățenia este la ordinea zilei, la fel ca și salvgardarea tradițiilor șvăbești așa că autoritățile au gândit proiecte de dezvoltare la care alte comunități abia îndrăznesc să spere.
Școala din Petrești a fost renovată și modernizată, dotată cu teren de fotbal și în interior, iar utilitățile pot fi comparate cu ușurință chiar și cu cele din unități de învățământ din marile orașe ale țării.
„Avem dotări de ultimă generație, de la table inteligente la calculatoare și bineînțeles lift pentru că avem copii cu dizabilități și trebuie să venim în sprijinul lor,” a declarat primarul Otto Marchiș.
Pentru tineri și copii, dar mai ales pentru a cultiva spiritul comunității, autoritățile locale au amenajat, pe o suprafață de șapte hectare, o zonă de agrement dedicată familiilor. A fost realizat un ponton, un lac de pescuit, un centru de distracție cu pistă de bowling și masă de tenis, un loc de joacă, minigolf, teren de tenis pe zgură și amfiteatru în aer liber.
„Ne-am gândit că trebuie să oferim o alternativă pentru petrecerea timpului liber. Așa a luat ființă zona de agrement. Avem un spațiu pentru picnic, cu grătare, domnii pot să pescuiască iar aproape am amenajat un loc de joacă pentru cei mici. Nu am uitat nici de tineri care pot să se joace bowling sau tenis de masă iar dacă vor pot ieși afară unde am realizat deja un teren de tenis pe zgură. Acum că vine 1 Mai vom amenaja și minigolful iar pentru serbări sau spectacole avem amfiteatrul în aer liber,”povestește primarul.
Primarul spune că mai sunt totuși multe de făcut, reabilitarea primăriei și o nouă grădiniță iar dacă se poate și un cămin cultural. Și în toate astea, localitatea nu a fost niciodată penalizată pentru proiectele derulate, spune primarul. Nu se plânge de birocrația prea mare sau de prea multe ore de muncă dar subliniază că esențială a fost echipa pe care și-a format-o, scrie Vocea Transilvaniei.
„Este mult de muncă cu un proiect european dar rezultatele se văd. Nu se poate face fără o echipă bună așa că am luat exemplul din occident. Mi-am angajat oameni capabili pe care i-am trimis la școlarizare. Noi nu am fost niciodată penalizați pentru proiectele derulate,” a precizat primarul Otto Marchiș.