„Dacă aș putea, mâine aș introduce obligativitatea de a avea minim media 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate ? Pentru că dacă mâine am introduce aceste lucru, numărul copiilor care ar părăsi școala ar fi mult mai mare decât astăzi pentru simplu fapt că nu avem alternativa școlii profesionale peste tot în țară. Avem școli profesionale în principal în orașele mari cu industrie puternică”, a precizat ministrul Educației, Remus Pricopie.
Potrivit ministrului, probabil începând din 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5.
„Probabil începând cu 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, în metodologia pe care o voi semna peste mai puțin de o lună, nu o să apară acest lucru. Nu am garanția că la anul cei care nu au media cinci vor avea unde să meargă pentru a finaliza învățământul obligatoriu de zece clase. Eu îmi mențin poziția că ar trebui destul de repede să ajungem la acest nivel, așa cum tot anul trecut am spus că ar trebui să decidem cât mai repede posibil când scădem vârsta învățământului obligatoriu, care învățământ obligatoriu nu înseamnă școală, ci poate să însemne grădiniță. Eu cred că deja ar trebui să luăm această decizie. Cred că deja a sosit momentul în care să ne facem o estimare: dacă introducem obligativitatea grădiniței, grupa mare începând cu cinci ani, avem suficiente locuri?”, a mai spus ministrul Educației.
Pricopie a precizat că, potrivit estimărilor oficiale, în momentul de față sunt în grădinițe 98 la sută dintre copiii cu vârsta între cinci și șase ani.
Pe de altă parte, ministrul crede că trebuie dezvoltată zona de creșă, pentru copiii cu vârsta sub trei ani. Pricopie spune că, până în 2018-2019, ar trebui să fie scăzută gradual obligativitatea ca toți copiii mici să meargă la grădiniță.
Potrivit legislației în vigoare, în învățământul liceal se pot înscrie și elevii care au obținut media de admitere sub 5.
Astfel, în unele licee din toată țara s-a intrat, și anul acesta, cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realități sunt în 2009, când a fost introdusă evaluarea națională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen.
Măsurile luate acum cinci ani au avut, potrivit inițiatorilor, un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă și, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admiși în liceu.
După prima repartizare computerizată, peste 15.000 de elevi au fost admiși la liceu cu medii sub 5.
Clasamentul alcătuit după cea mai mică medie de admitere la liceu pare să fie, și în 2014, copia celui privind promovarea la bacalaureat. Mai exact, în liceele unde s-a intrat cu medii mari, ratele de promovare a bacalaureatului au fost printre cele mai bune, în timp ce unitățile școlare care au primit elevi cu medii foarte mici au avut un număr extrem de mic de absolvenți care au promovat așa-numitul examen al vieții.