Prima pagină » Interviurile Gândul » Micul SECRET al „BENZINĂRIEI LUI PUTIN”

Micul SECRET al „BENZINĂRIEI LUI PUTIN”

EXCLUSIV

Dependența Europei față de gazul rusesc este reală, dar arma cu care joacă Vladimir Putin în relația sa cu statele din Vest are două tăișuri. Micul secret al lui Putin este că Rusia este la fel de dependentă de exportul de gaze către Europa, explică, la INTERVIURILE GÂNDUL, șeful GMF Polonia.

Expertul în geopolitică și securitate Michal Baranowski, directorul sucursalei poloneze a German Marshall Fund, a explicat pentru gândul care sunt soluțiile pe care Europa ar trebui să le pună în aplicare, pentru a scădea influența Rusiei asupra anumitor zone europene, prin intermediul vânzării de gaze naturale. Expertul vorbește despre contextul geopolitic al deciziei de la Sofia, de a suspenda construcția gazoductului rusesc South Stream, la solicitarea Uniunii Europene și a SUA (din considerente legale privind reglementările pe achiziții și monopol, respectiv din cauza listei de sancțiuni de la Washington, pe care se află patronul firmei rusești care construia conducta în Bulgaria).

Totodată, Baranowski vorbește despre soluțiile pe care Europa ar trebui să le pună în aplicare, pentru a scădea dependența de Rusia, în ce privește gazele. La sfârșitul săptămânii trecute, trei dintre cei mai influenți senatori americani au venit la București și la Sofia, vorbind în exclusivitate pentru gândul despre necesitatea Europei de a sparge monopolul energetic al Rusiei – „o benzinărie mafiotă ce se dă drept țară”, în cuvintele tranșante ale senatorului John McCain -, pentru a putea avea o reacție unitară de securitate, în cazul unor noi agresiuni ale Rusiei, similare cu cele din Ucraina.

„Faptul că (South Stream) a fost suspendat este binevenit, într-un moment în care trebuie să arătăm un nivel de solidaritate la nivelul Europei. (…) Nu aș spune că se ridică la nivelul unei sancțiuni europene. Este doar un regres de care Europa a scăpat. Întregul proiect nu este anulat, el poate fi repus pe picioare. S-a evitat însă un regres la nivel european„, explică Michal Baranowski, în interviul acordat gândul.

Baranowski arată că, în dezbaterea privind reducerea influenței Rusiei, care își folosește gazele ca pe o armă prin care își controlează clienții, nu trebuie plecat de la ideea că Rusia trebuie eliminată complet din relațiile comerciale energetice ale Europei, ci doar ca nivelul de influență al Moscovei să fie diminuat, în măsura în care acum există țări în Centrul și Estul Europei care depind 100% de importul de gaze din Rusia. „Nu este nevoie să spargem dependența în sensul de a nu avea nimic de-a face cu Rusia, însă trebuie să evităm situația în care Rusia are o putere de influență și mai mare asupra unor țări și companii europene, decât are acum„, explică Baranowski.

Printre soluții, expertul amintește soluția avansată recent de Varșovia: „de a pune la un loc puterea de cumpărare a Europei, față de Rusia. Până la urmă, Rusia este mai dependentă de cererea Europei, decât este Europa dependentă de oferta Rusiei. Ei acționează ca o singură entitate, noi acționăm ca o multitudine de actori, de aceea ar trebui să acționăm cu mai multă unitate decât în prezent”.

Alte soluții oferite de expertul polonez sunt dezvoltarea unei infrastructuri interconectate pentru transportul gazelor și petrolului în Europa, crearea unei piețe de energie unitare în Europa, care să permită echilibrarea prețurilor fără influențe exterioare ca Rusia, sau dezvoltarea unor resurse alternative – gazele de șist și gazele naturale lichefiate, importate din afara UE.

În contextul în care miercuri parlamentul de la Varșovia a adoptat o nouă lege privind gazele de șist, care să permită accelerarea explorării și exploatării, Baranowski a explicat pentru gândul și modul în care funcționează exploatarea gazelor de șist în Polonia, prima țară europeană care a început să profite de această resursă. Stadiul este incipient, chiar și după câțiva ani, iar ritmul de forare este scăzut, însă Polonia are acum acest instrument alternativ de energie față de gazul rusesc, care prezintă potențial.

Mai jos puteți citi interviul integral cu Michal Baranowski:

Gândul: Care credeți că sunt implicațiile geopolitice și de securitate ale deciziei Bulgariei de a suspenda lucrările la conducta South Stream, în contextul crizei ucrainene?

Michal Baranowski: În primul rând decizia inițială (a Bulgariei) de a continua South Stream, în ciuda nivelului european al conversației, a fost foarte îngrijorătoare, mai ales în timpul crizei din Ucraina. Rusia folosește energia ca pe un instrument de presiune și uneori ca pe o armă politică, atât în Ucraina, după cum am putut vedea în ultimele luni, cât și împotriva Europei. South Stream este un proiect care încearcă să diversifice rutele gazului, ocolind Ucraina, punând presiune suplimentară și făcând Ucraina și mai vulnerabilă decât este. Faptul că a fost suspendat este binevenit, într-un moment în care trebuie să arătăm un nivel de solidaritate la nivelul Europei. Dar suntem departe de a fi terminat. Nivelul de încredere al aprovizionării cu gaz rusesc nu este ridicat și diminuează suveranitatea Europei atunci când este vorba de a face afaceri cu acest partener foarte puternic.

Gândul: Credeți că această măsură rănește într-adevăr interesele Rusiei, putem să o numim drept prima sancțiune puternică pe care UE o dă Rusiei, după criza ucraineană?

Michal Baranowski: Nu aș spune că se ridică la nivelul unei sancțiuni europene. Este doar un regres de care Europa a scăpat, nu este o sancțiune, proiectul e departe de a fi dus până la capăt. Întregul proiect nu este anulat, el poate fi repus pe picioare. S-a evitat însă un regres la nivel european. Nu aș spune nici că este ceva făcut împotriva Rusiei, ci un gest de a menține solidaritatea, coeziunea și unitatea europeană, în termeni de politici de energie.

Gândul: Rusia are o istorie în a-și folosi gazul și petrolul ca pe o armă de influență în străinătatea apropiată și în Europa, iar unele puteri ca Germania, Italia, Franța au legături puternice de afaceri cu Rusia. De asemenea, unele țări din centrul și estul Europei depind total de gazul rusesc. Ce ar trebui Europa să facă pentru a rupe această dependență de energia rusească și de ce este așa de important să o facă?

Michal Baranowski: Nimeni nu vorbește despre o nevoie ca Europa să nu folosească deloc gaz din Rusia, nu despre asta este vorba. Avem nevoie însă de o mai mare diversitate a surselor de energie și a tipurilor de energie pentru Europa. Cea mai dependentă regiune este Europa Centrală și de Est, sunt câteva țări care depind 100% de Rusia, când vine vorba de gaz. Dependența de petrol este și ea ridicată, însă măcar petrolul este vândut pe piața liberă. Nu este nevoie să spargem dependența în sensul de a nu avea nimic de-a face cu Rusia, însă trebuie să evităm situația în care Rusia are o putere de influență și mai mare asupra unor țări și companii europene, decât are acum. Aceasta este și ideea guvernului Poloniei, de a pune la un loc puterea de cumpărare a Europei, față de Rusia. Până la urmă, Rusia este mai dependentă de cererea Europei, decât este Europa dependentă de oferta Rusiei. Ei acționează ca o singură entitate, noi acționăm ca o multitudine de actori, de aceea ar trebui să acționăm cu mai multă unitate decât în prezent.

În al doilea rând, și mai important, este să dezvoltăm o infrastructură interconectată cu adevărat, o piață de energie adevărată a Europei, pentru ca atunci când ai un surplus într-o anumită parte a Europei, să îl poți transporta în altă parte a Europei, care are nevoie. Totodată, e nevoie de o echitate a prețurilor, pentru că acum cu cât este o țară mai aproape de Rusia, cu atât plătește mai mult pentru gaz, ceea ce nu are sens. Apoi, există soluții alternative de energie, de la dezvoltarea resurselor interne precum gazele de șist sau gazul natural tradițional, precum și diversificarea surselor externe – gazul natural lichefiat. Deci soluțiile ar fi să ne unim puterea de influență față de Rusia, să punem la punct o piață internă de energie și să dezvoltăm surse alternative de energie în și din afara Europei.

Gândul: Ați vorbit despre gazele de șist și Polonia este prima țară europeană care a exploatat această resursă. De asemenea, americanii susțin puternic această resursă, pentru că la ei în țară a declanșat o adevărată revoluție energetică. Cum funcționează exploatarea gazelor de șist în Polonia și în peisajul european? Este o strategie viabilă pentru securitatea energetică?

Michal Baranowski: Este unul dintre instrumente. Este viabilă și vorbim într-o zi interesantă, pentru că guvernul Poloniei a adoptat un pachet de legi referitoare la exploatarea gazelor de șist. În Polonia și în Marea Britanie, suntem încă într-un stadiu de explorare, încercăm să ne dăm seama câte gaze de șist există de fapt, deci este cam devreme. Nimeni nu a început producția, de aceea ne aflăm oarecum în necunoscut cu privire la această resursă, însă este acolo. Este însă nevoie de un sistem de reglementări atât la nivel național, cât și european, multe dintre ele sunt deja în vigoare la nivel european, avem nevoie de o capacitate administrativă mărită la nivelul statelor membre, pentru ca firmele să poate începe să opereze și să sape mai rapid, respectând în același timp standardele de mediu. Chiar și după câțiva ani, suntem încă la început. Anul acesta, nu se va fora în prea multe locuri, cam 30-35 de puțuri în Polonia, ceea ce înseamnă cam cât se sapă în câteva districte din Texas, în câteva luni. Deci nu suntem încă la acel nivel, dar potențialul există.

 

Citește și