Mihai Grigoroiu, învinuit în cazul fraudei de 22 milioane de euro, fusese numit recent director în Ministerul Economiei
Mihai Grigoroiu, învinuit în cazul fraudei bancare de 22 de milioane de euro, fusese numit recent în funcția de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice.
Grigoroiu lucra în minister din 2012, inițial fiind asistent la cabinetul unui secretar de stat, iar apoi consilier PR la aceeași autoritate. În 2010, el a mai fost angajat la Ministerul Economiei, în funcția de consilier juridic. După aceea a lucrat la Ministerul Comunicațiilor și la TDP Partners, firmă care acordă consultanță în domeniul fondurilor europene.
Conform declarației de avere datată 29 octombrie 2012, Mihai Grigoroiu deține, împreună cu soția sa, un apartament de 50 de metri pătrați în sectorul 1, cumpărat anul acesta și un autoturism Volkswagen, din 2003. El mai are două credite la BRD, de 28.000 de lei și de 51.300 de euro, contractate în 2012 și scadente în 2017, respectiv în 2042.
În 2010, el deținea și un teren agricol de 7.200 de metri pătrați în Giurgiu.
Un alt angajat al Ministerului Economiei implicat în acest scandal este Cătălin Ionuț Roșu, auditor. Conform declarației de avere datată 27 martie, el are un Volkswagen din 2000. De asemenea, el menționează și un credit BCR de 37.000 de lei contractat în 2010 și scadent în 2040. Deși în declarația sa de avere din 2011 figura un apartament de 40 de metri pătrați, acesta nu se regăsește în cea mai recentă declarație de avere și nici nu este menționată vânzarea.
Andrei Atanasiu, expert în Ministerul Economiei, cu domiciliul în comuna Ileana, județul Călărași, nu are trecut nimic în declarația de avere.
Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activității celor trei în funcțiile ocupate.
DIICOT audiază, joi, o sută de persoane, între care angajați ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora in București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.
Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT.
Activitatea infracțională a fost sprijinită de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, Roșu Cătălin Ionuț și Atanasiu Andrei, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și Diaconescu Florian Dragoș.
„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București și Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziții domiciliare la locuințele învinuiților precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Giurgiu”, se arată într-un comunicat al Direcției.
Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse – au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.