Criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski dezvăluie că și-a luat angajamentul de a nu face politică în cererea sa de grațiere adresată președintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu publicat duminică și citat de AFP, potrivit Mediafax.
„Am scris în documentele mele ceea ce nu am încetat să spun public: nu mă voi angaja în politică și nu mă voi lupta pentru restituirea activelor Iukos”, fostul său grup petrolier, a declarat Hodorkovski într-un interviu acordat publicației de opoziție The New Times.
Într-o conferință de presă susținută la Berlin, Hodorkovski a declarat că eliberarea lui n-ar fi fost pobililă fără srpijinul presei din întreaga lume. „Vă mulțumesc pentru suportul pe care l-ați acordat familiei mele. Fătă sprijinul dumneavoastră n-ar fi rezistat timp de 10 ani”, a spus fostul magnat rus.
Hodorkovski a declarat că speră că dosarul Iukos va fi închis după 10 ani. „Vreau să vă mulțumesc și să vă cer scuze pentru cî nu pot să vă dau mai multe detalii, să vă dau detalii așa cum vă dădeam înainte. Colegii mei sunt încă în închisoare”, s-a justificat fostul magnat.
Hodorkovski a mai spus că nu vrea fie văzut ca un simbol al prizonierilor din Rușia, pentru că sunt mulți alți oameni închiși în Rusia, iar el a devenit simbol prin implicarea societății civile.
„Nu pot să vă dau detalii pentru că am fpost o persoană care l-a deranjat pe Vladimir Putin”, a mai spus fostul magnat, care a precizat că nu și-a făcut niciun plan de viitor în cele 36 de ore de când a fost liber, dar că are viză de un an de zile pentru Germania.
„Să nu boicotăm Olimpiada de la Soci”
Întrebat dacă lumea ar trebui să boicoteze Olimpiada de la Soci, Hodorkovski a spus că aceasta este o celebrare a sportului și nu „o sărbătorire a lui Putin”. „Să nu boicotăm Olimpiada de la Soci”, a spus fostul magnat, care a precizat că în toate scrisorile lui către Putin i-a subliniat că nu va mai candida la vreo funcție.
„Obiectiv, nu mă voi întoarce (în Rusia) decât dacă voi fi sigur că pot să plec dacă va fi nevoie”, a adăugat el.
În cursul zilei de duminică, fostul magnat a susținut o conferință de presă la Berlin, în care a mulțumit opiniie publice internaționale pentru suportul pe care i l-au acordat. „Eliberarea mea nu ar fi fost posibilă fără suportul vostru, al presie. Ați acordat atenție cazului meu. Cred în libertate”, a mai spus Hodorkovski, exprimându-și gratitudinea față de suportul pe care familia și prietenii lui l-au primit de-a lungul a zece ani, cât timp el a fost închis. „Nu trebuie să mă vedeți ca un simbol al prizonierilor din Rusia. Am devenit un simbol prin eforturile societății civile”, a afirmat Hodorkovski, care speră ca și cel de-al treilea dosar al său să se încheie definitiv în curând.
Mai mult, el a precizat că nu poate răspunde la multe dintre întrebările care i se adresează pentru că mai are prieteni închiși în Rusia.
Întrebat dacă se va întoarce în Rusia, Hodorkovski a spus că are viză de Germania un an de zile și că a primit asigurări din partea consilierului de presă al președintelui Putin că se poate întoarce oricând înapoi în țară. „Mă voi gândi la prioritățile mele”, a spus fostul magnat. Totodată, el consideră că lumea ar trebui să meargă în 2014 la Soci, unde se va desfășura Olimpiada de Iarnă. „Sărbătoarea reprezintă o celebrare a sportului și nu trebuie boicotată. Nu este o sărbătoare a lui Putin”, a mai spus acesta.
Mihail Hodorkovski nu poate să se întoarcă în Rusia din cauza unei condamnări în civil
Fostul oligarh și critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, grațiat de Vladimir Putin, a declarat că nu se poate întoarce în Rusia din cauza unei condamnări în civil încă active, care îl obligă la plata a 550 de milioane de dolari, relatează AFP.
„Din punct de vedere juridic, condamnarea mea în civil în primul caz nu a fost ridicată. Este vorba despre o condamnare la plata a 550 de milioane de dolari și, potrivit legii ruse, aceasta deschide posibilitate ca eu să nu pot primi autorizația de a părăsi țara”, a declarat Hodorkovski la Berlin, în fața jurnaliștilor ruși, potrivit agenției Interfax.
Hodorkovski a fost grațiat vineri de Vladimir Putin după zece ani de detenție și îmbarcat imediat într-un avion cu destinația Berlin.
El a adăugat că dacă această condamnarea, o rederesare fiscală de 17 miliarde de ruble datând de la condamnarea sa din 2005 pentru evaziune fiscală, va fi ridicată de Curtea Supremă, el va considera acest lucru drept un „semn că poate să se întoarcă în Rusia”.
Această condamnare îi vizează colectiv pe Hodorkovski și pe principalul său asociat Platon Lebedev, arestat și judecat împreună cu el și care continuă să își ispășească pedeapsa până la eliberarea prevăzută în mai.
În noiembrie, justiția a declarat că nu a putut ridica decât 132,8 milioane de ruble (trei milioane de euro la cursul actual), majoritatea provenind din confiscarea unui teren care îi aparținea lui Lebedev.
Fostul miliardar, care potrivit estimărilor site-ului Gazeta.ru încă ar deține milioane de dolari în conturi în străinătate, a declarat că nu știe pentru moment la cât se ridică averea care i-a rămas.
„Dacă aș avea nevoie de bani, m-aș lansa în afaceri, dar am cu siguranță suficient pentru a trăi”, a adăugat el.
„Nu cumpăr cluburi de fotbal”, a declarat el, într-o aluzie la un alt oligarh rus, Roman Abramovici, un apropiat al Kremlinului și proprietarul clubului londonez Chelsea.