Mihai Morar, la GÂNDUL LIVE: „Dan Bittman are zeci de mii de vizualizări pe contul Gândul.ro. Ar trebui să filtrăm părerile personale în spațiul public”
Mihai Morar și Adrian Artene au dezbătut, la GÂNDUL LIVE, pe marginea declarațiilor viralizate ale lui Dan Bittman și Corina Chiriac, artiștii care neagă gravitatea pandemiei Covid-19.
„Nu sunt deloc genul, cred că în perioada asta cel mai greu este să ne păstrăm echilibrul, fiecare avem ieșiri în decor. Ar trebui să avem foarte mare grijă când avem un public, care ne ascultă, nu neapărat ne urmează.
Nu cred în chestia cu influencerul. Fiecare avem o comunitate și eu, și Bittman și Corina Chiriac, mai atentă la vocea noastră, decât la vocea unei autorități. Ar trebui să filtrăm părerile personale în spațiul public.
Toată lumea vorbește, este clar că opiniile precum a lui Dan Bittman sunt împărtășite la un moment dat. Dan Bittman avea zeci de mii de vizualizări pe contul Gândul.ro”, a declarat Mihai Morar, care este și editorialist GÂNDUL.RO.
„Corina Chiriac are dreptate…”
„Nu sunt voci care să nu fie auzite. Corina Chiriac vorbea despre o situație ieșită din comun, despre închisoarea în care ne aflăm”, a spus Adrian Artene, director editorial Gândul.
„Și are dreptate…”, a recunoscut Morar.
Pandemia, o situație excepțională
În opinia lui Adrian Artene, „pandemia e o situație excepțională”, suprapunerea cu comunismul e falsă, acolo era un alt gen de închisoare, a unui regim.
Morar subliniază că, probabil, în perioada comunistă Corina Chiriac avea un alt statut, fiind unul din cei mai iubiți artiști.
„Cred că rolul nostru, în afară de a nega discursul lui Dan Bittman sau al Corinei Chiriac, rolul nostru e de a uni publicul. E de datoria mea să încerc. Ce îl face pe Bittman să aibă acest discurs? E eminamente un om liber, liber și pe vremea lui Ceaușescu, era simbol al libertății, cânta rock pe plajă la Costinești.
Dan Bittman, Corina Chiriac, sute, mii de alți artiști de 7 luni de zile nu mai cântă nicăieri. E o perioadă cu care nu s-au mai întâlnit. Spiritul lor…E menirea lor. E calea lor. Pentru asta trăiesc.
Morar: „Instrumentiștii lui Smiley nu mai au bani de chirie”
Când nu mai poți să cânți 7 luni de zile, e absolut să se ajungă la asemenea situații. La radio i-am avut invitați pe Smiley și pe Delia. Mi-a povestit Smiley că e crunt. Jumătate din instrumentiștii lui s-au mutat acasă pentru că nu și-au mai putut plăti chiria. Când te atinge la nevoile de bază, e absolut normal să fii mult mai sensibil”, a declarat Morar.
„Nu este o breaslă neîndreptățită. Pandemia a generalizat la nivel național situații dramatice. Drama în România. Vorbim despre afaceri prăbușite. Afaceri cu 70 angajați. Domeniul Horeca. Industria de mobilă. Nu știu. O situație excepțională. Nu negăm discursul lui Bittman, al lui Chiriac, acest discurs, retorici, vin să reprezinte o retorică generală, care există… A acumulat frustrări”, a spus Artene.
„Libertatea de opinie se oprește unde începe știința!”
Mihai Morar subliniază că, din cauza pandemiei, oamenii sunt foarte nesiguri: „Până și oamenii de știință stau acum să se gândească. Știm cum putem să ne ferim, dar nu sunt niște formule sigure. Nu te imunizezi cu mască. Repet, ar trebui ca libertatea de opinie să se oprească unde începe știința”.
„Ți se pare că articolul ăsta a supărat pe cineva? Eu nu am fost agresiv în editorial. Nu am scris cu ură, patimă. Doamna Anisie are toate scuzele din lume, nu e vina ei, e vina unui sistem care promovează asemenea mediocrități în funcții în guvern”, a declarat Morar, referindu-se la un editorial din Gândul.ro.
„Anisie nu are nicio scuză”
Artene susține că „asemenea persoane nu au nicio scuză, în principiu. Nu are nicio scuză, în momentul în care ți se face o favoare, te propulsează pe o poziție pe care nu o poți susține, ai decența să nu o accepți. Au fost persoane care au refuzat”.
Despre Daniel Ghiță, candidat pe listele PSD
„Din partea cărui partid candidează Daniel Ghiță? Tare. Unde este linia de partid? În București PSD deschide lista cu Alexandru Rafila, un om bazat pe știință și în Ilfov deschide lista cu Daniel Ghiță? PSD e cel mai liber partid din lumea asta.
Mi se pare foarte tare”, a declarat Morar.
Notorietatea a contat, a subliniat Artene, în cazul lui Ghiță. „Dar noi, ca și parlament, am legiferat gălăgia. Suntem cel mai zgomotos parlament.
Vedeam propuneri absolut aberante. Daniel Ghiță poate e un caz fericit. La un moment dat PSD a propus în trecut nume înfiorătoare. Am văzut atâtea violențe verbale.
Eu am teamă față de acești oameni, dar ca și partid sunt convins că pe un om cu o convingere fermă te poți baza oricând. Și la 4 dimineața îl pui să cultive ura, va răspunde nevoilor partidului”, a mai explicat Artene.
„PSD vine cu Daniel Ghiță, PNL vine la Teleorman cu șoferul lui Orban…”
„Vreau să adaug ceva la ce a spus Adi. Într-adevăr, și eu încerc să mă feresc de oameni cu păreri definitive. Să fug de dogme. Mi se par cei mai periculoși oameni. Sunt cei mai periculoși oameni. Traseul în viață e despre a-ți pune întrebări. Question everything.
Mi-e foarte greu… Îți dai seama câți oameni buni… Daniel Ghiță, #fărăbotniță, să îl ai la Ilfov, pe de altă parte Alexandru Rafila…
Eu sunt într-o dilemă… PSD vine cu Daniel Ghiță, cu un discurs elaborat. PNL vine cu Monica Anisie. Sau la Teleorman vine cu cel care i-a fost șofer lui Ludovic Orban. Cu două dosare penale.
Pe 6 decembrie mi-ar părea rău să nu se țină alegeri. Este atât de mult de votat”, a conchis Morar.