Mihai Șora, revoltat de propunerea Ministerului Educației de a scoate latina din școli. Ce se află în spatele acestei intenții, potrivit filosofului

Publicat: 06 08. 2020, 11:16
Actualizat: 06 04. 2021, 17:37
Filosoful Mihai Şora (FOTO - Facebook)

Filosoful Mihai Șora critică intenția autorităților de a scoate limba latină din școli, apreciind că este vorba despre o propunere în spatele căreia se află lenea intelectală.

Mihai Șora a făcut o postare pe Facebook prin care și-a exprimat dezacordul față de varianta luată în calcul de Ministerul Educației, în ceea ce privește eliminarea limbii latine ca materie.

„În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se, planturoasă și distrugătoare, lenea intelectuală. Este mai gravă decât „simpla“ indiferență față de cuvântul scris, față de un patrimoniu cultural, față de ceea ce ne constituie ca oameni. Este reflexul distructiv, legea nemărturisită a minimului efort, exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare. Rămâi plutitor în vidul minții tale: nu cauți nimic, nu faci conexiuni între fenomene, nu știi și nici nu ții să afli ce splendori te-au precedat ori care este rostul tău pe lume. Mintea fără conștiința de sine. Inutil de adăugat că tocmai aceste alcătuiri trândave sunt și cele mai viciate ori viclene, iar – dacă împrejurările istoriei le aduc la putere – ele își răspândesc secrețiile neguroase în Cetate și produc cele mai barbare dezastre”, este de părere filosoful Mihai Șora. 

 

https://www.facebook.com/mihaisora/photos/a.332309153491774/3226368524085808/?type=3&theater

 

Varianta de a renunța la predarea limbii latine, luată în calcul de MEC

Printre schimbările pentru noul an școlar despre care discută Ministerul Educației, se numără eliminarea notelor la disciplinele Religie, Muzică, Desen și Sport, renunțarea predarea Limbii latine, a Educației tehnologice și a Dezvoltării personale, precum și tăierea orelor de la Limba modernă, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie.

Mai mulți profesori și oameni de cultură și-au exprimat dezacordul față de renunțarea la predarea limbii latine.

„Limba latină trebuie să rămână în școli. Pentru a înțelege limba română, trebuie să știi bazele limbii latine. Dar un motiv mai concret decât acest lucru, de asemenea, important, este faptul că studierea limbii latine te ajută la dezvoltarea logicii. De exemplu, cei care se ocupă de programare, sunt ajutați de limba latină pentru că dezvoltă logica structurii gramaticale și te fac să potrivești lucrurile ca și în programare până la un punct. Nu e un lucru rău dacă limba latină rămâne în școli”, a declarat Emanuel Boboiu, profesor la un liceu din Clujpentru B1.RO

„Este inadmisibil să te mândrești că o limbă care stă la temeiul atâtor civilizații europene poate să fie eliminată din învățământ la noi”, a declarat Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Român.