Mihai Stoica: Nu înțeleg de ce sunt judecat în Dosarul Transferurilor, poate am deranjat pe cineva
Mihai Stoica a fost audiat la termenul de miercuri de la Curtea de Apel București, el precizând că în 1999, când au fost perfectate transferurile lui Iulian Arhire și Florin Cernat, activa ca vicepreședinte al clubului Oțelul Galați și punea în practică deciziile Consiliului de Administrație:
„În 1999, clubul se afla într-un impas financiar, iar la începutul acelui an am primit un telefon de la Sică Pușcoci, persoană pe care nu o cunoșteam, care m-a întrebat care ar fi suma cerută de Oțelul pentru transferul lui Arhire. Am fost surprins că Pușcoci nu cunoștea valoarea reală a lui Arhire, jucător aflat la final de contract și care conform unei grile putea pleca la orice club pentru doar 20.000 de dolari. Încercând să obțin o sumă mai mare, am supralicitat, solicitând 150.000 de dolari. Am informat Consiliul de Administrație și mi s-a comunicat că Arhire poate pleca pentru această sumă, iar ce depășește să revină ca și comision impresarului Kim Ho, după cum mi-a comunicat Sică Pușcoci. Acesta din urmă, a fost mandatat de Consiliul de Administrație să perfecteze transferul lui Arhire la Pohang, iar după finalizarea tranzacției am aflat că acel comision încasat de impresarul coreean a fost de 550.000 de dolari. Ulterior am aflat că în urma acestui transfer, patru oficiali ai clubului Pohang au fost destituiți. Comisionul obținut de impresar e legal, ca și acum, dar cred că transferul nu a fost făcut în considerarea jucătorului, care de altfel nici nu a evoluat la Pohang, ci doar pentru a-l ajuta pe impresarul pe care cred că-l cunoștea”, a spus Stoica în fața instanței.
Mihai Stoica a afirmat că Iulian Arhire era un jucător modest și că a fost surprins de oferta înaintată de gruparea sud-coreeană. „Arhire era un jucător modest și tocmai de aceea am fost surprinși de interesul clubului Pohang și de suma oferită de ei. Menționez că nu am avut niciun câștig din acest transfer și că nu am înșelat pe nimeni, ba mai mult, am obținut cel puțin 130.000 de dolari pentru clubul Galați. Precizez că acest transfer a fost în atenția parchetului din Galați, care a dispus însă neînceperea urmăririi penale față de mine. Ulterior, DNA a infirmat soluția și a reținut cauza spre instrumentare”, a completat Stoica.
Actualul manager general al FC Steaua a precizat că în cazul transferului lui Florin Cernat, Consiliul de Administrație al grupării gălățene a primit mai multe oferte, iar inițial a fost acceptată o propunere venită din Franța prin intermediul fostului impresar Ilie Dumitrescu. Ulterior însă, a fost acceptată o ofertă venită de la firma Phoenix BV, care oferea 700.000 de dolari pentru transferul lui Florin Cernat.
„În 1999, am primit câteva oferte pentru Florin Cernat, care porneau de la 300.000 de dolari, iar cea mai mare era de 600.000 și venea din Franța, prin intermediul impresarului Ilie Dumitrescu. Am informat Consiliul de Administrație și s-a decis să acceptăm oferta cea mai mare de 600.000. Ulterior însă, Ioan Becali, agentul jucătorului, mi-a comunicat că o firmă (n.r. – Phoenix BV) este dispusă să plătească 700.000 de dolari pentru drepturile de transfer ale lui Cernat, urmând ca suma să fie achitată în tranșe, iar Cernat să evolueze până la finalul campionatului la Oțelul Galați. După un timp am avut o întâlnire cu Victor Becali, ca reprezentant al jucătorului, cu Ion Ionică, președintele clubului Galați și cu jucătorul și am semnat un memorandum cu firma Phoenix prin care înstrăinam drepturile de transfer în schimbul a 700.000 de dolari. În luna decembrie 1999 am primit o propunere de la Dinamo, care preluase 50 la sută din drepturile de transfer ale lui Cernat de la firma Phoenix, așa că la finalul anului am primit de la Dinamo 300-350.000 de dolari și am perfectat transferul definitiv al acestuia la clubul Dinamo. Nu am încălcat nicio lege. Am aflat pe parcursul anchetei faptul că în contul Oțelului a fost virată o tranșă de 200.000 de dolari de către firma TNT International din Insulele Virgine Britanice. Din ce cunosc, suma a fost plătită în contul datoriei pe care firma Phoenix o avea față de Oțelul Galați”, a explicat Stoica.
Tot miercuri, avocatul lui Ioan și Victor Becali a solicitat audierea altor trei persoane din străinătate prin videoconferință, deoarece Parchetul a susținut fictivitatea unor memorandumuri semnate la momentul realizării unor transferuri. Cererea de probatorii a fost însă respinsă de completul de judecată, care a susținut că nu se impune audierea a încă trei martori, declarațiile acestora nefiind relevante pentru cauză.
Victor Becali nu este prezent, miercuri, la Curtea de Apel București, avocatul impresarului anunțând că acesta se află în Italia pentru rezolvarea unor probleme medicale.
Avocatul lui Victor Becali a explicat completului de judecată că impresarul nu a putut veni deoarece a avut o problemă de sănătate (colică abdominală) și se află la Milano, el fiind sub supravegherea medicilor, care vor decide dacă este necesară o interveție chirurgicală. Acesta este primul termen din Dosarul Transferurilor la care Victor Becali lipsește.
În schimb, la Curtea de Apel se mai află Jean Pădureanu, care nu a fost prezent la termenul din 22 ianuarie, la fel ca Stoica, Gheorghe Popescu, George Copos, Cristian Borcea, Ioan Becali și Gheorghe Nețoiu.
La 20 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel București, instanță care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei și opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecați pentru înșelăciune.
Instanța supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali, Jean Pădureanu și Gheorghe Nețoiu și a desființat „în totalitate” decizia prin care aceștia au fost condamnați de Curtea de Apel București în 12 noiembrie 2012.
Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel București a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați.
Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan și Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între și opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.
Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali și Cristi Borcea au primit câte șapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu și Gigi Nețoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Sentința a fost atacată cu recurs la instanța supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel București.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.