Peste 15.000 de credincioși au participat, duminică, la slujba de Bobotează oficiată pe faleza Cazinoului din Constanța de un sobor de preoți în frunte cu IPS Teodosie, care a mers cu o șalupă pentru a arunca în mare trei cruci din lemn, între cei care s-au încumetat să le recupereze fiind și o fată
După ce a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a pornit, de la ora 11.30, într-o procesiune spre faleza Cazinoului din Constanța, unde a oficiat, de la ora 12.00, slujba de sfințire a apelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După slujba Aghiasmei Mari, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a urcat într-o șalupă și a plecat în larg pentru a arunca în apă cele trei cruci din lemn.
Peste 20 de tineri aflați pe două nave s-au aruncat în mare pentru recuperarea crucilor și aducerea lor la mal, printre aceștia fiind și o fată de 23 de ani, care a vrut să demonstreze că și „femeile pot să sară în apă după cruce, nu doar bărbații”. Ea nu a reușit să ajungă la vreuna dintre cruci, dar a recunoscut că a fost o experiență interesantă.
Una dintre cruci a fost recuperată de Bogdan, un student în vârstă de 22 de ani, care a spus că este pentru prima oară când reușește acest lucru, iar o altă cruce a fost adusă la mal de către Andrei, în vârstă de 29 de ani, din București, care se află pentru a doua oară la această performanță.
„Este pentru a doua oară când iau crucea, am mai luat-o cu doi trei ani în urmă. Atunci m-am căsătorit, iar poate anul acesta vine un copil”, a spus Andrei, care a recunoscut că vine în fiecare an la Constanța special pentru slujba de Bobotează.
Arhiepiscopul Tomisului a afirmat, după ce a revenit din larg, că speră ca firea oamenilor să fie mai liniștită în acest an, așa cum a fost și marea în ziua de Bobotează.
„Tradiția de a merge în largul mării ca să sfințim apa și să aruncăm crucile, căci și prin cruce se sfințește marea, ne îmbărbătează de fiecare dată, ne dă curaj știind că noi ne asemănăm cel mai mult cu marea. Noi nădăjduim că dacă anul acesta marea a fost liniștită să fie și firea noastră mai liniștită. Anul trecut a fost foarte învolburată și anul a fost învolburat”, a declarat Înalt Prea Sfințitul Teodosie.
La finalul slujbei, mai multe care trase de boi și cai au plecat pe principalele artere ale municipiului Constanța pentru a împărți apa sfințită credincioșilor care nu au putut ajunge la ceremonia religioasă.
După încheierea ceremoniei, oamenii s-au înghesuit să fie printre primii care iau apă sfințită.
Unii au venit pregătiți cu sticle de acasă chiar dacă Arhiepiscopia Tomisului a îmbuteliat apa sfințită în peste 100.000 de PET-uri. Acestea au fost împărțite credincioșilor de către jandarmii care asiguraseră și ordinea publică pe durata ceremoniei religioase.