Câteva mii de credincioși s-au închinat, marți, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, depuse în incinta Catedralei Mitropolitane din Iași, în curtea lăcașului de cult formându-se cozi pe o lungime de câteva zeci de metri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Pe parcursul zilei de marți, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, pelerini din județ, dar și din alte zone ale țării, au așteptat la rând, pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva.
Potrivit jandarmilor, marți au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva câteva mii de credincioși.
Oamenii au stat câteva zeci de minute la rând pentru a ajunge în interiorul Catedralei și a se închina la sfintele moaște.
Pelerinii au spus că au venit mai devreme la Mitropolie pentru a evita aglomerația din următoarele zile, când la pelerinajul de la Iași sunt așteptați peste 200.000 de oameni.
„Vin în fiecare an la Iași, în luna octombrie, rugându-mă pentru sănătatea mea și a copiilor. Nu mă mai țin puterile să vin la hram pe 14 octombrie, e multă lume și e aglomerat, așa că am venit mai repede”, a spus Maria B., o bătrână dintr-o comună din județul Vaslui.
Moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din incinta Catedralei joi dimineață, urmând să fie depuse într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de cult.
Autoritățile se așteaptă ca începând de joi și până duminică, rândul de pelerini care se forma în jurul Mitropoliei să se întindă constant pe o lungime de peste un kilometru.
Peste 750 de polițiști și jandarmi vor asigura ordinea publică la Iași.
La Iași vor fi aduse și moaștele Sfântului Cuvios Teofil, de la mănăstirea Kitaev, din Ucraina, acestea urmând să fie așezate alături de moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva.
Duminică, 14 octombrie, în fața Catedralei, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor format din zeci de preoți.
Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din țară.
Credincioșilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaște le vor fi oferite de către autorități, dar și de către Mitropolie, ceai cald și pachete cu mâncare.
În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării, au stat și câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște.