Mii de elevi din Bistrița-Năsăud, în școli neautorizate sanitar, fără avize de securitate la incendiu și fără niciun sistem de pază
Conform conducerii Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, din cele 328 de unități de învățământ din județ, 103 funcționează fără avize sanitare, fiind vorba despre 43 de grădinițe și 60 de școli.
„În cazul a 23 de unități de învățământ nu a fost solicitată autorizația sanitară de funcționare. Alte 20 de unități nu au fost autorizate deoarece funcționează în clădiri cu altă destinație – case particulare, parter de bloc, în clădirea primăriei; iar celelate funcționează în condiții necorespunzătoare – clădiri vechi, deteriorate, fără sursă de apă, latrine în curte sau au încălzire cu sobe metalice”, a spus directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu.
Situația nu este mai bună nici în cazul autorizațiilor emise de pompieri, 84 de instituții de învățământ funcționând fără a deține autorizație de securitate la incendiu, majoritatea din mediul urban.
„84 de clădiri cu destinația de învățământ funcționează fără a deține autorizație de securitate la incendiu. Alte 84 de clădiri de învățământ dețin autorizație de securitate la incendiu, iar restul clădirilor existente nu necesită o astfel de autorizație întrucât nu se încadrează în prevederile HG nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu. În cursul acestui an, 12 clădiri ale școlilor din județ au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar pentru alte 10 clădiri a fost respinsă documentația, din cauza nerealizării măsurilor cuprinse în documentațiile tehnice și a neprezentării documentelor necesare prevăzute de lege”, a spus prim adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, colonel Liviu-Marcel Pop.
Probleme există și în ceea ce privește asigurarea pazei în unitățile de învățământ, conform unui raport prezentat de șeful Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud, comisarul șef Ovidiu Lupșa mai puțin de jumătate din instituțiile de învățământ având paza asigurată, iar în anul școlar 2016 – 2017 au avut loc 48 de acte de violență în școlile din județ.
Conform datelor prezentate miercuri în ședința Colegiului Prefectural, doar 61 de școli au pază umană asigurată și alte 100 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.
Din cele 48 infracțiuni, 45 au avut loc în incinta unităților de învățământ și trei în zona adiacentă școlilor, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în școlile generale.