Mii de icoane,sfințite în Duminica Ortodoxiei în Capitală. Episcopul Bucureștiului Timotei Prahoveanul: Să păstrăm icoanele în școli

Mii de icoane,sfințite în Duminica Ortodoxiei în Capitală. Episcopul Bucureștiului Timotei Prahoveanul: Să păstrăm icoanele în școli
Publicat: 02/03/2015, 08:54

Cea de-a doua zi a pelerinajului „Icoana, fereastră spre Dumnezeu”, organizat anual cu ocazia Duminicii Ortodoxiei, a adus sute de credincioși din tot Bucureștiul, alături de preoți și diaconi din peste 40 de biserici și mănăstiri, în parcul Grădina Icoanei.

După ce au înconjurat de două ori parcul, cântând imnuri religioase și purtând fiecare icoane, credincioșii au asistat la o slujbă oficiată de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.

Acesta a rostit rugăciunea de sfințire a icoanelor, act oficiat apoi de mai mulți preoți care au stropit cu agheasmă mulțimea de credincioși.

Episcopul a rostit apoi cuvântul de învățătură. El a îndemnat sutele de credincioși adunați în parcul Grădina Icoanei să se roage pentru cei care le fac rău, care îi dușmănesc și, indiferent de necazurile care se abat asupra lor, să își păstreze bucuria.

„Din păcate, nu facem binele pe care îl dorim, ci răul pe care nu-l dorim”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

Totodată, el i-a îndemnat pe credincioși să rămână „luptători pentru adevăr”.

„Să păstrăm icoanele noastre și în școli, chiar dacă unii încearcă să ni le scoată”, a mai spus PS Timotei Prahoveanul.

Pelerinajul din Duminica Ortodoxiei, aflat la cea de-a VIII-a ediție, a fost organizat și anul acesta de Arhiepiscopia Bucureștilor și Protoieria 2 Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2.

Evenimentul are loc în fiecare an, timp de mai multe zile, înainte de prima duminică din postul Paștelui, Duminica Ortodoxiei, când se sărbătorește biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului, erezie care susținea că sfintele icoane nu trebuie cinstite.

Sâmbătă seară, tot în jurul parcului Grădina Icoanei, credincioșii au participat la procesiunea „Lumina Ortodoxiei”, purtând lumânări și cântând imnuri bisericești, în timp ce polițiști locali în uniforme de gală au purtat torțe aprinse.

Cu ocazia acestei sărbători, au fost aduse la Biserica Icoanei sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița (Arhiepiscopia Râmnicului), la care credincioșii se vor putea închina până luni.

Duminica Ortodoxiei a fost instituită în anul 843 de Sinodul de la Constantinopol.

La 4 martie 843, Sinodul convocat la Constantinopol de Patriarhul Metodie, în timpul împărătesei Teodora, confirmă hotărârile celor șapte sinoade ecumenice și consfințește definitiv cultul icoanelor în Biserică. Evenimentul este comemorat de atunci în prima duminică din postul Paștelui.

Sfântului Grigorie Decapolitul s-a născut prin anii 780-790, chiar în vremea când a avut loc Sinodul VII Ecumenic de la Niceea din anul 787, sinod care a condamnat iconoclasmul, adică pe cei care respingeau cultul icoanelor.

Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, păstrate la Mănăstirea Bistrița, au fost aduse în Țara Românească în ultimii ani ai secolului al XV-lea de către banul Barbu Craioveanu.

Duminică, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală, Patriarhul Daniel a declarat că ora de religie nu poate fi înlocuită cu nimic, fiind știința cea mai profundă, a legăturii cu Dumnezeu, iar înscrierea la această disciplină este un act de mărturisire publică a credinței.

Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că art. 18 alin. 2 teza I din Legea educației naționale privind obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituțional, oficiali ai Curții precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educațională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conștiință.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit sâmbătă în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, a luat act de motivarea deciziei Curții Constituționale nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de religie și a observat că CC a menținut statutul orei de religie ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru școală, și a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, și anume pe baza unei cereri de înscriere.

Consiliul solicită Parlamentului ca atunci când va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educației naționale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar și retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învățământ – primar, gimnazial și liceal, excepție făcând anul școlar 2015-2016, când își vor exprima opțiunea indiferent de anul de studiu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar