Potrivit unui comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, anchetatorii au organizat, marți, 14 percheziții în județele Hunedoara, Timiș, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanța, Argeș și în municipiul București la domiciliile unor persoane suspectate de furturi din situri arheologice și valorificarea acestora pe internet, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În cauză, s-a reținut că persoane care practică braconajul arheologic efectuând detecții ilegale au sustras din situri arheologice protejate, aparținând Patrimoniului Cultural Național al României, cantități importante de artefacte și monede antice, care, ulterior, au fost supuse unor activități sistematice de valorificare și spălare prin intermediul rețelei internet. Cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate și indisponibilizate următoarele: 3.520 monede antice și medievale, trei detectoare de metale, soluții și reactanți pentru curățarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte și arme antice din fier (dacice și romane), precum și vase ceramice antice și medievale”, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 de euro.
„Conform evaluării prealabile efectuate de experți, artefactele sunt originale și provin din siturile arheologice de interes național și prioritar din Munții Orăștiei, din Transilvania, Banat și din zona Dobrogei și a Moldovei, aflate pe lista Monumentelor Istorice, precum și în Registrul Arheologic Național”, se mai arată în comunicat.
Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul IGPR, Biroul de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului Cultural Național, și Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara.