MII DE OAMENI IZOLAȚI DIN CAUZA ZĂPEZILOR. Cum luptă prefectul de Botoșani cu DEX-ul contra nămeților. Ministrul Dușa i-a cerut DEMISIA
Mii de oameni sunt izolați din cauza zăpezilor în județul Botoșani. Marți seara, 27 de localități erau izolate, iar trei drumuri naționale și șapte județene erau blocate. În acest timp, politicienii de la București se certau pe deszăpezire.
Prefectul de Botoșani, Costică Macaleți, a declarat, marți seară, că o interpretare nefericită a unei declarații pe care a făcut-o a determinat ca presa centrală să furnizeze o informație eronată conform căreia în Botoșani ar fi 80.000 de sinistrați.
Potrivit unui comunicat al Cancelariei prefectului de Botoșani, intepretarea declarației sale prin folosirea cuvântului de sinistrați pentru persoanele afectate de ninsori și viscol este departe de realitate și în măsură să creeze panică în rândul populației județului.
„O interpretare nefericită a unei declarații dată de prefectul Costică Macaleți a făcut ca în presa centrală să apară informația eronată conform căreia în Botoșani ar fi 80.000 de sinistrați. Conform definiției Dicționarului Explicativ al Limbii Române termenul „sinistrat” are înțelesul de persoană care a suferit pagube mari de pe urma unei calamități naturale”, se arată în comunicat.
Prefectul de Botoșani atrage, totodată, atenția asupra faptului că interpretarea declarației sale prin folosirea acestui cuvânt este nu doar departe de realitate, ci în măsură să creeze o stare de panică în rândul populației din Botoșani.
„Am declarat că în Botoșani sunt 27 de localități izolate spre care nu se poate circula decât cu utilaje de urgență și pentru strictă necesitate. Că în aceste localități locuiesc circa 80.000 de botoșăneni este adevărat, dar aceste persoane nu sunt sinistrate. Se lucrează 24 de ore din 24 cu toate utilajele din Botoșani și din alte județe pentru a deschide drumurile pentru întreaga circulație. Nu sunt persoane care să fi suferit pagube mari în aceste zile din cauza zăpezii. S-au salvat vieți, s-au transportat pacienți la spitale, s-au realimentat localități cu energie electrică. Facem tot ce omenește se poate face în lupta cu zăpada de peste cinci metri”, a declarat prefectul de Botoșani.
Dușa i-a cerut demisia
Ministrul Administrației și Internelor (MAI), Mircea Dușa, a declarat, marți seară, că i-a cerut prefectului de Botoșani, Costică Macaleți, să demisioneze, ca urmare a modului în care este gestionată problema deszăpezirii în județ.
Potrivit Realitatea TV, Dușa a spus că a pus la dispoziția prefectului de Botoșani „tot ce a cerut” pentru deszăpezire. Ministrul a amintit că, în acest județ, sunt 27 de sate izolate, la care este posibil accesul cu utilaje grele.
La rândul său, Macaleți a afirmat că, după ce a cerut ajutor, i-au fost trimise „freze vechi și defectate”.
Citește și Lista localităților din Vaslui, Botoșani și Iași care nu sunt alimentate cu energie electrică
Drumuri blocate și sate nealimentate cu energie
Marți seara, șapte drumuri județene erau complet înzăpezite în Botoșani și se intervenea pentru deblocarea acestora, potrivit declarației directorului Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani, Sorin Clim.
Totodată, în județ din cauza zăpezii marți seară au mai fost închise trei drumuri naționale DN24C Santa Mare – Ștefănești – Manoleasa – Rădăuți Prut, DN 29 Botoșani – Ungureni – Săveni – Avrămeni – Manoleasa, DN29A Dorohoi – Darabani – Rădăuți Prut.
Totodată, zece localități erau în continuare fără energie electrică, însă prefectul Costică Macaleți afirmă că „nu sunt probleme cu totul speciale.
72 de școli închise miercuri
Un număr de 7142 de elevi din 72 de școli din Boroșani nu se vor prezenta nici miercuri la școală, după ce conducerea Inspectoratului Școlar Județean a decis suspendarea cursurilor din cauza viscolului și a zăpezii.
Dușa merge la Botoșani, Ponta la hotel cu liderii partidului
Nemulțumit de situația deszăpezirii din Botoșani, ministrul de Interne Mircea Dușa a decis marți seara să meargă în județul afectat cel mai grav de ninsori și viscol, împreună cu șeful Jandarmeriei Române, colonelul Mircea Olaru, și șeful Poliției Române, chestorul șef de poliție Petre Tobă, informează MAI.
Dușa a convocat deja pentru miercuri dimineață, la ora 8.00, la Prefectura Botoșani, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență, la care va participa și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), generalul de brigadă Ioan Baș, mai spuen sursa citată.
Tot marți seara, lideri din teritoriu ai PSD aveau o întâlnire „informală” la un hotel din Capitală cu președintele partidului și actualul premier Victor Ponta.
Anterior, întrebat în cursul zilei de marți despre acțiunile de deszăpezire în județul Botoșani, Ponta a replicat iritat că acolo se acționează deja și că astfel de întrebări reprezintă „o jignire la adresa sutelor de oameni care muncesc acolo” .
„E cumplit ce se întâmplă când e vremea rea, nu a rămas un om izolat, e o jignire la adresa sutelor de oameni care muncesc acolo zi de zi. Pe bucățica de drum de la Botoșani erau 16 mașini care lucrau azi, am dat motorina în plus, cum adică când începe deszăpezirea?”, a declarat Ponta.
Primar din Botoșani: „Suntem blocați total”
Primarul comunei botoșănene Mileanca, Ioan Ursachi, a declarat marți că locuitorii săi sunt blocați de câteva zile din cauză că cele două drumuri județene care trec pe lângă localitatea sa, 293 și 298, nu au fost deszăpezite.
„Nu se mai poate circula, suntem blocați total”, a spus Ursachi la Realitatea TV, care a adăugat că în comună situația este normală. El a precizat că a cerut ajutor la Consiliul Județean, dar că situația drumurilor nu s-a îmbunătățit.
Un nou cod galben de ninsori
Părți din sudul și sud-estul României se află din nou sub avertizare de cod galben de ninsori și viscol.
Administrația Națională pentru Meteorologie a emis marți seara o avertizare cod galben de vânt și ninsori, valabilă de miercuri 19 decembrie, ora 02, până joi 20 decembrie ora 20. În intervalul menționat, în Dobrogea, în sudul și estul Munteniei și în sudul Moldovei vântul va avea intensificãri susținute, cu rafale ce vor depăși 60 – 70 km/h. În aceste zone va ninge, cu precădere începând din după-amiaza zilei de miercuri. În județele Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița și Călărași va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusă.
În cursul zilei de miercuri, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) va decide dacă se impune emiterea unui cod portocaliu de ninsori, din cauza unui ciclon din Bulgaria care ar putea afecta și România, a anunțat conducerea ANM într-o reuniune la Palatul Victoria. Județele care ar putea fi afectate mai puternic de acest ciclon sunt Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița și Călărași.