Mii de persoane au fost trimise în judecată în dosare de trafic de droguri, în 2015. Câte kilograme de stupefiante au fost capturate

Publicat: 27 06. 2015, 13:17

În primele cinci luni ale acestui an, Poliția Română, prin structurile de combatere a criminalității organizate a desfășurat 258 de acțiuni operative în domeniul combaterii traficului de droguri, în cadrul cărora au fost destructurate 26 de grupări infracționale organizate.

În perioada analizată, au fost trimise în judecată 1.462 de persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea a 3.407 infracțiuni, dintre care 714 persoane au fost reținute sau arestate.

De asemenea, polițiștii au ridicat în vederea confiscării 325,35 de kilograme de droguri, dintre care 229,88 kg de droguri de mare risc și 95,47 kg de droguri de risc, 7.580 de comprimate și 500 kg de pre-precursori.

Cea mai mediatizată operațiune în domeniu din acest an a fost „Chopin”, în cadrul căreia a fost destructurată o grupare care importa cocaină injectată în mobilă.

În perioada martie – aprilie 2015 lucrători din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) – Serviciul Antidrog au desfășurat, împreunnă cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), operațiunea cu nume de cod „Chopin”, vizând o grupare format din cetățeni români și străini implicați în traficul internațional de cocaină.

Pe baza cooperării cu reprezentanții National Crime Agency (NCA) din Marea Britanie și cu sprijinul Unității Centrale de Cooperare Internațională a Vămii Germane și a Oficiului Vamii Germane din Hamburg, s-a reușit identificarea unui transport suspect ce urma să sosească în România pe cale maritimă din Ecuador. Ulterior, având în vedere faptul că transportul tranzita Germania, a fost demarată o cooperare și cu autoritățile vamale din această țară și s-a inițiat o livrare supravegheată din Germania în România, pe rută aeriană.

Cercetările, pe teritoriul României, au implicat eforturi deosebite din partea polițiștilor români și străini, care au beneficiat de suportul operativ al Direcției de Operațiuni Speciale.

În fapt gruparea infracțională a importat o cantitate de aproximativ 70 kg de cocaină din Ecuador și pentru a nu fi descoperită la controalele specifice, a fost injectată în mobilă. Disimularea a prezentat un element de noutate, deoarece au fost schimbate proprietățile drogului, cocaina identificată fiind de culoare neagră.

Cocaină neagră este folosită în această formă, doar pentru disimulare în timpul transportului, la destinație, aceasta urmând să fie prelucrată.

Această captură a reprezentat o premieră pentru autoritățile române, dar și la nivel internațional acest mod de disimulare este unul foarte puțin descoperit.

Valoarea estimată a drogurilor pe piața neagră ajungea la 4.200.000 de euro.

În cauză au fost arestați, un cetățean venezuelean, unul columbian și un român.