Mii de persoane, la procesiunea scoaterii raclei cu moaștele Sfintei Parascheva din Catedrala de la Iași
Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iași în jurul orei 20.00, într-o procesiune la care au asistat câteva mii de credincioși, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Racla a fost purtată pe umeri de preoți, iar după ce s-a făcut înconjurul Catedralei Mitropolitane, a fost așezată într-un baldachin special amenajat, în curtea lăcașului de cult.
În jurul catedralei, sute de oameni așteaptă la rând pentru a se închina la sfintele moaște, coada formată întinzându-se pe o distanță de aproximativ o sută de metri.
Tot vineri seara, sunt așteptate să ajungă cu avionul la Iași, de la Mănăstirea „Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos, moaștele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, așezate într-o raclă în care se va afla și un fragment din lemnul Sfintei Cruci.
La miezul nopții de vineri spre sâmbătă sunt așteptați să ajungă la Catedrala Mitropolitană din Iași aproximativ 7.000 de pelerini din localitatea ilfoveană Voluntari, îmbarcați în 150 de autocare, transportul fiind asigurat de Primăria Voluntari.
Credincioșilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaște le vor fi oferite de către autorități și de către Mitropolie ceai cald și pachete cu mâncare.
Câteva sute de mii de pelerini din întreaga țară sunt așteptați în următoarele zile la Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Duminică, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitană ieșeană, de la București, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.
În aceeași seară, pe străzile din centrul Iașiului va avea loc pelerinajul „Calea Sfinților”, sfintele moaște urmând a fi purtate pe umeri de către preoți.
Sfânta Liturghie este programată marți, în fața Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ștefan cel Mare.
Peste o mie de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iașiului, în perioada în care are loc pelerinajul.
În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării au stat și câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște. Anul trecut, în cele șase zile de pelerinaj, aproximativ 250.000 de credincioși s-au închinat la sfintele moaște.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.