Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că această comemorare de la Valea Uzului are loc în fiecare an, de 25 ani, iar la capela din cimitir vor fi rostite rugăciuni pentru soldații morți.
„În data de 26 august 1944 armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaților, a început atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieți de 17 și 18 ani. Au murit atunci mulți oameni. De atunci, mulțumită sprijinului diverselor persoane și instituții, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. De 25 de ani, în fiecare an, în 26 august, ne adunăm să comemorăm tinerii curajoși care și-au pierdut aici viața și ne rugăm pentru ei la capela din cimitir. Același lucru îl vom face și în acest an”, a declarat Borboly.
El a mai spus că la comemorarea organizată de Primăria Sânmartin, în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita, vor vorbi episcopul romano-catolic Tamas Jozsef și preotul franciscan Bojte Csaba, fiind așteptate să participe între 5.000 și 10.000 de persoane.
Potrivit acestuia, organizatorii au primit asigurări din partea Poliției și Jandarmeriei că nu vor fi probleme pe durata desfășurării comemorării, urmând să fie instituite filtre pe traseul spre Valea Uzului.
„Am primit o confirmare și din partea primarului comunei Dărmănești, județul Bacău, că dânșii nu vor autoriza niciun fel de manifestare pentru ziua de luni”, a precizat Borboly Csaba.
În ceea ce privește situația Cimitirului Valea Uzului, președintele CJ Harghita a afirmat că au fost atacate hotărârea Primăriei Dărmănești, prin care s-a eliberat autorizația de construire a crucilor de beton în cimitir, dar și hotărârea Consiliului Local Dărmănești din anul 2019, prin care se trece terenul din Valea Uzului din proprietate privată în domeniul public.
„În continuare trebuie să dăm în judecată Primăria Dărmănești, cele două oficii județene de cadastru, cele două prefecturi, respectiv și Consiliul Județean Bacău, deoarece nu este vorba doar de granița dintre două localități, ci dintre două județe. Acesta este motivul pentru care Consiliul Județean Harghita se va alătura Primăriei Sânmartin în demersurile de chemare în instanță. Căutăm avocat în acest sens, deoarece aceasta nu este numai problema Primăriei din Sânmartin, ci a fiecărui maghiar din Transilvania”, a declarat Borboly Csaba.
Acesta a acuzat Prefectura Bacău, precizând că instituția trebuia, din oficiu, să atenționeze Primăria Dărmănești în legătură cu faptul că este ilegal să treacă Valea Uzului în domeniu public, întrebându-se cum figura acest teren în proprietatea privată a comunei Dărmănești.
„Nici după ce Primăria Sânmartin a sesizat ilegalitățile comise de Primăria Dărmănești nu s-a luat nicio măsură. De asemenea, Prefectura Bacău nu a luat nicio măsură nici atunci când Inspectoratul de Stat în Construcții a sesizat că crucile au fost amplasate în mod necorespunzător în cimitirul de la Valea Uzului”, a explicat președintele CJ Harghita.
Borboly a mai spus că reprezentanții comunității maghiare doresc ca în cazul Valea Uzului granița dintre județele Bacău și Harghita să fie trasată așa cum prevede legea.