Miliardarul George Soros, acuzat de ipocrizie: susține suprataxarea bogaților dar a acumulat 13,3 miliarde de dolari prin amânarea plății impozitelor
Soros a acumulat 13,3 miliarde de dolari din averea sa de 30 de miliarde de dolari, până în 2013, folosindu-se de o lege care prevedea că în cazul reinvestirii banilor în fonduri de investiții taxele urmează să fie plătite abia la încasarea efectivă a acestora, relatează Bloomberg.
Legea a fost modificată în 2008, iar managerii de fonduri au timp până în 2017 să plătească taxele acumulate în acest fel.
Încă înainte de modificarea legislației americane Soros și-a transferat activele în Irlanda, mulți considerând că a făcut acest lucru tocmai pentru a evita să fie impozitat în Statele Unie.
Potrivit calculelor analiștilor, bazate pe informațile publice, Soros ar putea datora fiscului american 6,7 miliarde de dolari, taxe a căror plată a fost amânată an de an.
Strategia de amânare a plății taxelor a adus managerilor de fonduri sume uriașe de bani, potrivit unui profesor de finanțe de la University of Illinois, Vyacheslav Fos. Astfel, un manager de fonduri care ar fi investit 12 milioane de dolari în plasamente similare cu cele efectuate de Soros în ultimii 40 de ani ar fi câștigat 15,9 miliarde de dolari. Același manager care ar fi plătit taxe autorităților federale, statale și locale ar fi rămas cu numai 2,4 miliarde de dolari, la sfârșitul aceleiași perioade, a arătat profesorul.
Unii analiști consideră că acest fapt arată ipocrizia unei persoane care susține creșterea taxelor dar în același timp le ocolește.
Într-un interviu acordat în 2012 la CNN, Soros a spus că susține majorarea taxelor pentru cei foarte bogați.
„Da, aș face acest lucru, pentru că aceste mari averi sporesc inegalitățile”, a spus Soros la acea dată.
James Sitrick, consilierul fiscal al lui Soros, care a lucrat și la Trezoreria SUA, în domeniul politicii fiscale, consideră că miliardarul a jucat corect, conform regulilor. El a explicat că nicio persoană nu are datoria constituțională de a plăti taxe mai mari decât are obligația legală să o facă.
Soros, originar din Ungaria, și-a început cariera financiară în anii ”50, în New York City, și este renumit pentru cîștigarea unui miliard de dolari prin plasamente care au mizat pe deprecierea lirei sterline.