Miliardarul Porumboiu a pierdut „dintr-un foc” 800.000 de lei. De ce l-a executat Fiscul. UPDATE Reacția omului de afaceri

Publicat: 28 05. 2015, 21:59

This browser does not support the video element.

Un număr de 17 utilaje, în valoare de 804.000 de lei, care aparțineau firmelor omului de afaceri Adrian Porumboiu, au fost vândute, miercuri, la licitația organizată de Administrația Finanțelor Publice Vaslui în contul datoriilor la buget a uneia dintre societățile fostului arbitru internațional.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Vaslui a vândut, miercuri, alte bunuri scoase la o nouă licitație publică în contul debitelor pe care le înregistrează firma Comprest SA Vaslui, deținută de omul de afaceri Adrian Porumboiu, la bugetul consolidat al statului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE Adrian Porumboiu a declarat pentru gândul că pierderea celor 17 utilaje nu va afecta activitatea firmelor sale. „Deja este în proiect schimbarea tehnologiei și achiziționarea altor utilaje. Graba ANAF Vaslui nu o pot înțelege, este greu de explicat pentru un contribuabil care a plătit la stat taxe și impozite de 380 de milioane de euro”, a spus Adrian Porumboiu. În plus, omul de afaceri spune că recent Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Vaslui i-a aplicat o amendă record de 12 milioane de euro pentru că nu a înregistrat într-un registru național moartea a 200 de viței. În timp ce Porumboiu dă vina pe „o eroare umană” din partea unor angajați ai săi, funcționarii Ministerului Agriculturii spun că s-au încălcat repetat și intenționat normele de acordare a subvențiilor. „Ei mint cu nerușinare. Nu este vorba de nici o intenție. Să se uite în dicționar ce înseamnă intenție. Nu a fost nici cea mai mică tentativă de fraudă, fondurile europene și naționale nu au fost puse in pericol. Când nu le iese treaba, vin și ne dau în cap”, spune Porumboiu.  


Astfel, pentru cele 17 utilaje valorificate, majoritatea agricole, Fiscul vasluian a încasat 804.000 lei, bani plătiți de zece firme și persoane fizice din mai multe județe ale țării.

„Pentru licitația de astăzi (n.r. – miercuri), au fost înregistrate zece oferte depuse atât de persoane fizice, cât și juridice. În total, s-au adjudecat 17 bunuri mobile aparținând garanților fidejusori, în valoare de 804.000 lei. Participanții la licitație adjudecatari sunt cinci persoane juridice cu sediul social în județele Iași, Neamț, Timiș, Dolj și cinci persoane fizice din județele Vaslui și Covasna”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al AJFP Vaslui, Mirela Bulgaru.

Aproape o sută de bunuri mobile de la societățile Comprest SA, Comcereal SA, R-Agro Fălciu, Agrocomplex SA Bârlad și Ilvas SA Vaslui au fost scoase la vânzare, începând cu luna februarie, la sediul Administrației Județene AJFP Vaslui. Toate bunurile scoase la licitație, evaluate la 5.385.296 lei, au fost puse sub sechestru asiguratoriu sau ca ipoteci mobiliare în perioada 2011-2014, în urma stabilirii unui grafic de eșalonare a datoriilor la bugetul de stat pentru societatea Comprest SA Vaslui.

„Toate aceste bunuri au fost scoase la licitație în urma constatării pierderii valabilității eșalonărilor și amânărilor la plată acordate societății Comprest SA Vaslui. Vânzarea bunurilor are ca scop recuperarea obligațiilor fiscale rămase nestinse. În fapt, societatea în cauză nu a respectat termenele de plată, suma lunară ce trebuia achitată la bugetul de stat fiind de aproximativ 40.000 de lei”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX directorul adjunct al AJFP Vaslui, Minodora Dumitriu.

Potrivit acesteia, graficul de eșalonare la plată pentru societatea Comprest SA Vaslui este valabil pe cinci ani, începând cu 2011.

Printre bunurile scoase la vânzare de Finanțele Publice s-au aflat autoturisme, utilaje agricole, precum combine, tractoare, semănătoare, și instalații tehnologice de la fabrica de procesare a laptelui.

Firma Comprest are ca activitate transportul rutier și realizarea de construcții civile, industriale și agricole.